Bierbrouwer helpt boeren met betere bodemkwaliteit

Bierbrouwer Bavaria in het Noord-Brabantse Lieshout – ook eigenaar van Palm Belgian Craft Brewers in Steenhuffel en Roeselaere – heeft vorig jaar ruim 700.000 m3 gezuiverd restwater teruggebracht in de bodem. Dat is een stijging van 75% ten opzichte van 2019. Het is het resultaat van een succesvol project dat luistert naar de naam ‘Boer Bier Water’. Het doel ervan is de droogte te bestrijden, een veel voorkomend probleem in Nederland. De grote toename in het gebruik van schoon restwater valt volgens de brouwerij te danken aan een groeiende groep boeren die deelneemt aan het project. Ook dit jaar blijft de brouwerij onder de naam Swinkels Family Brewers investeren in het project, onder meer door de realisatie van een nieuwe inlaat in het Wilhelminakanaal. Naar verwachting kan hierdoor dit jaar 800.000 m3 water worden teruggebracht en daarmee de bodemkwaliteit worden verbeterd.

Het Boer Bier Waterproject is in 2014 begonnen. Het is een samenwerking die Swinkels Family Brewers (al sinds 1773 onafgebroken een familiebedrijf) is aangegaan met de gemeente Laarbeek, waaronder Lieshout valt, de Waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO, Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en Rabobank. De brouwersfamilie zag het project als een gezamenlijke noodzaak: water dat gebruikt is voor het schoonmaken van brouwketels en statiegeldflessen in het eigen afvalwaterzuiveringssysteem filteren en vervolgens herverdelen onder de boeren in de buurt van de brouwerij. Zo kunnen zij het grondwaterpeil op hun landbouwgronden reguleren en hun gewassen beter telen.
Naast het grondwater, richt het project zich ook op het telen van brouwgerst. Verder werken de boeren ook aan een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en verhogen ze het organische stofgehalte van de bodem, onder meer door aanvoer van compost.

“Bewijs dat duurzame sluiting van de waterkringloop mogelijk is”

Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Swinkels Family Brewers, over het project: “Als Brabants familiebedrijf vinden wij het belangrijk om het bronwater waarmee we nu brouwen door te geven aan de volgende generaties én willen we iets doen voor de regio waarin we opereren. Door het restwater, dat anders in zee gelopen zou zijn, terug te pompen in kanalen en beken die als transportsysteem fungeren, kunnen we dit water op een duurzame manier teruggeven aan boeren in de omgeving. De mooie resultaten die het afgelopen jaar samen met alle partners zijn behaald, zetten de toon voor wat we in de toekomst kunnen verwachten. We zijn erop gericht dit jaar in totaal 800.000 m3 water terug te brengen in de bodem. We zijn erg trots op het Boer Bier Waterproject en het hoogwaardig hergebruik dat bijdraagt aan de doelstellingen van onze Swinkels Circularity Index.  De toename van het schone restwater laat zien dat er een duurzame sluiting van de waterkringloop mogelijk is.”


“Het delen van kennis tussen bedrijven, boeren en overheden zorgt ervoor dat we dichter bij ons doel komen.” Godelieve van Tilborg, belangenbehartiger bij de Zuidelijke Landbouw- en Tuinorganisatie ZLTO: “De afgelopen jaren hebben boeren te kampen met drogere zomers, waardoor zij hun gewassen moeilijker kunnen telen. Het project Boer Bier Water is een succesvolle manier om de boeren in de regio te ondersteunen. Ook in aanhoudende tijden van droogte, kunnen boeren via subirrigatie het grondwaterpeil reguleren. Zo is er voldoende water beschikbaar om de gewassen de hele zomer te laten groeien. Ik ben zeer onder de indruk van de gezamenlijke prestatie die het afgelopen jaar geleverd is, waarbij de samenwerking tussen de aangesloten partijen essentieel is geweest. Het delen van kennis tussen (lokale) bedrijven, boeren en overheden zorgt ervoor dat we dichter bij ons doel komen om water voor de lange termijn, op een duurzame manier, beschikbaar te houden.”

Een van de grootste moutproducenten in Europa

Royal Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria) had in 2019 een omzet van 892 miljoen euro. Het concern verkoopt bier onder meerdere merknamen, waaronder Bavaria, Swinckels’, La Trappe, Palm, Hollandia, Rodenbach en Steenbrugge. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lieshout (gemeente Laarbeek) en er zijn nevenvestigingen in meer dan tien landen.
Swinkels Family Brewers is na Heineken het op een na grootste brouwerijbedrijf van Nederland en een van de grootste producenten van mout in Europa. Van de omzet komt een derde uit eigen land en tweederde uit ruim 130 landen buiten Nederland. Binnen Europa dragen vooral Frankrijk, België en Italië bij aan de omzet. Ruim een kwart van de omzet wordt behaald buiten Europa, waarvan een groot deel in Ethiopië.

Palm Belgian Craft Brewers (voorheen Brouwerij Palm) in Steenhuffel, deelgemeente van Londerzeel, is vooral bekend van het gelijknamige bier Palm. Sinds 1998 maakt ook Rodenbach deel uit van Palm, dat is omgedoopt tot Palm Breweries. In mei 2016 kocht Bavaria een meerderheidsbelang in het bedrijf met de intentie de overige aandelen dit jaar te kopen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten