Veel mensen met een verstandelijke beperking, autisme, dementie of psychiatrische problemen zijn vaak onvoldoende in staat hun emoties, pijn of spanningsopbouw te uiten en beleven daardoor vaak onnodig stressmomenten. Doordat hun gedrag niet goed wordt begrepen, kunnen zorgverleners niet altijd de benodigde aandacht en betekenisvolle zorg bieden. Het Veldhovense bedrijf ‘Mentech Innovation’ biedt met de zogenaamde ‘HUME’ uitkomst: wearables (draagbare elektronica) en een data-analyseplatform meten fysiologische gegevens en vertalen die naar stressniveaus en andere emoties.
Het is belangrijk om moeilijk verstaanbaar gedrag beter te begrijpen voor zelfregie en om betekenisvolle zorg te geven om de kwaliteit van leven van deze kwetsbare doelgroep te vergroten. Stressontwikkeling kan leiden tot onbegrepen gedrag, soms uitmondend in escalaties met fysiek geweld en uitval van zorgprofessionals. Wanneer stress kan worden voorspeld, kunnen interventies effectiever worden ingezet ter voorkoming van ongewenst onbegrepen gedrag.
Mentech Innovation, opgericht om kwetsbare mensen met onbegrepen gedrag een stem te geven, ontwikkelt de ‘HUME.’ De sensoren meten fysiologische gegevens zoals hartslag, huidgeleiding, huidtemperatuur en bewegingsactiviteit. Het data-analyseplatform vertaalt deze metingen via slimme kunstmatige intelligentie algoritmen en patroonherkenning naar stressniveaus en andere emoties.
De ‘HUME’ kan worden beschouwd als de nieuwe standaard in de markt voor stress- en emotiedetectie in zorginstellingen en aanverwante zorgmarkten. Het is het product dat in staat is emoties te analyseren aan de hand van wetenschappelijk gevalideerde fysiologische modellen. De HUME is gevalideerd in een klinische setting met 10 zorginstellingen en wordt sinds dit jaar als product aan zorginstellingen aangeboden.
(lees verder onder foto)

Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 57 uit de Top 100.