Brabant verenigt zich om sterker uit de coronacrisis te komen

Noord-Brabant wil sterker uit de coronacrisis komen. De provincie en de twaalf grootste Brabantse steden werken hiervoor samen. Ze grijpen als het ware de coronacrisis, die zoveel bedrijvigheid en het onderwijs in negatieve zin heeft geraakt, aan om beter uit de pandemie te komen. Ze leggen daarvoor 330 miljoen euro opzij en rekenen op financiële bijdragen van de regering en ‘Brussel’ om versneld te investeren in tal van structurele groeiprojecten.

De samenwerkende partijen zijn naast de provincie de vijf grote steden Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg en de zeven middelgrote steden Bergen op Zoom, Meierijstad, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Uden en Waalwijk. Samen hebben ze zo’n 80 projecten verzameld die de groei en het herstel van de provincie versneld ten goede moeten komen.
Een eerste groep projecten gaat dit jaar nog van start en moet in 2022 al klaar zijn. Zo wordt onder meer het onderwijsplatform ‘Brabant Leert’ opgeschaald, wordt maatschappelijk vastgoed verduurzaamd en wordt er een flinke impuls aan de Brabantse binnensteden gegeven. Daarnaast gaan provincie en gemeenten aan de slag om scholen duurzamer en gezonder te maken door de ventilatie te verbeteren. Het vijfde project is de oprichting van ‘BrabantRing’, een digitale infrastructuur waarmee maatschappelijke organisaties veilig en betrouwbaar hun digitale dienstverlening kunnen verbeteren.

Hulp voor een toekomstbestendige positie op de arbeidsmarkt

Het onderwijsplatform ‘Brabant Leert’ helpt Brabanders de weg te vinden naar een toekomstbestendige positie op de arbeidsmarkt. Brabanders krijgen gereedschap in handen om zelf de regie te nemen door b.v. om- of bijscholing naar een toekomstige baan. Het is een vorm van ‘Leven Lang Ontwikkelen.’
‘Brabant Leert’ doet dat door al het beschikbare Brabantse digitale scholingsaanbod te ontsluiten en potentiële kandidaten te begeleiden naar het juiste aanbod dat hen het beste past met ondersteuning van de juiste informatie en persoonlijke begeleiding.
‘Brabant Leert” haakt in op de door corona ontstane verslechtering van de economische situatie en de veranderde arbeidsmarkt. De coronacrisis heeft de Nederlandse economie namelijk hard geraakt. Werkgevers en werknemers merken de impact van het coronavirus op heel veel fronten. Dat betekent dat mensen stil dienen te staan bij hun eigen ontwikkeling. ‘Brabant Leert’ biedt alle Brabanders toegang tot meer informatie en een groot aanbod van online-onderwijsdiensten.
‘Brabant Leert’ is een initiatief van het provinciebestuur met de medewerking van heel veel regionale instanties, zoals werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen, Brainport Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Tilburg University en Fontys Hogescholen.

Open toegang tot digitale netwerken en diensten buiten het internet om

‘BrabantRing’ is een nieuw initiatief van de provincie met de vijf grote Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch en Tilburg, die zich hebben verenigd in BrabantStad. Hun ambitie is blijvend te behoren tot de top vijf van Europa’s kennis- en innovatieregio’s. Ze willen profiteren van elkaars sterkten om meer agglomeratiekracht te ontwikkelen, meer verdiencapaciteit te realiseren en een hogere kwaliteit van leven te bereiken voor alle inwoners. Met een verzorgingsgebied van 1,5 miljoen mensen en 20% van de industriële productie van Nederland is BrabantStad een van de belangrijkste stedelijke regio’s van Nederland.
Bij het project ‘BrabantRing’ hebben zich ook het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen aangesloten. 
Het project ‘BrabantRing’ is gericht op datacommunicatie. Onveilig internet werkt namelijk als een rem op de toekomst. De toekomst van datacommunicatie begint bij betrouwbare, veilige én betaalbare verbindingen tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Daarom bouwt BrabantStad aan de ‘BrabantRing’. Het project koppelt bestaande glasvezelnetwerken van verschillende aanbieders aan elkaar en maakt daarover een veilige, betrouwbare en betaalbare digitale dataverbinding mogelijk. De ‘BrabantRing’ biedt daarmee een open toegang tot digitale netwerken en diensten buiten het internet om. Het economisch en maatschappelijk potentieel van ‘BrabantRing’ is enorm.

“Samenwerking past bij de Brabantse mentaliteit in goede en mindere tijden.”

Over deze grootschalige samenwerking als primeur zegt provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen: “Het Rijk heeft goed werk geleverd met de noodsteun aan onze ondernemers. Nu zijn wij aan zet. We hebben de handen ineengeslagen om juist nu te investeren om goed uit de startblokken te komen. Want als we nu onze inwoners helpen met het verbeteren van hun vaardigheden, kunnen ze zo snel mogelijk weer een goede baan vinden. En als we nu onze binnensteden vitaler en gezonder maken, is het fijner wonen, werken en genieten na de crisis. Samen zorgen we ervoor dat we hier sterker uitkomen.”
Wethouder Berend de Vries van de gemeente Tilburg, bestuurlijk trekker namens de vijf grote steden, haakt in en zegt: “Samenwerking past bij de Brabantse mentaliteit, in goede en mindere tijden. Door juist nu met elkaar op provinciaal, regionaal en lokaal niveau samen te werken, borgen we oplossingen voor de gevolgen van corona op langere termijn. Dat doen we voor onze bewoners, telkens vanuit maatwerk per grootte van gemeente.”
Wethouder Frank den Brok van de gemeente Oss is bestuurlijk trekker namens de zeven middelgrote steden. Zijn visie: “De twaalf grotere Brabantse steden hebben nooit eerder op deze manier met elkaar en met de provincie samenwerkt. Goede zaak, want alleen samen kunnen we corona verslaan en het herstel vormgeven. Belangrijke opgaven voor de steden, zoals digitalisering, verduurzaming, ‘een leven lang leren’ en het vitaal houden van de stadscentra, komen mooi samen in deze agenda.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten