Woon- en leefconcepten die fijn wonen mogelijk maken

“We moeten niet blijven doen, wat we gisteren al deden. Want dan wordt fijn en betaalbaar wonen in de stad onmogelijk. Het is hoog tijd om het wonen en leven in de stad opnieuw uit te vinden. Denk aan een stad waar mensen met elkaar in verbinding staan. Een stad die is gedreven door woongenot. Waar een thuis is voor iedere portemonnee. Een stad die gezond is, met veel groen. Compact, met intens gebruik van de beschikbare vierkante meters. Een stad die adaptief en wendbaar is. Een thuis creëren samen met bewuste en avontuurlijke wereldburgers. Wij willen bouwen aan steden waar we de aarde koesteren en menselijke behoeften en kosten met elkaar in balans zijn. Hoe ziet deze eruit? Dat gaan we in het Living Lab 040 ontdekken en beproeven. We gaan hier werken aan baanbrekende innovaties en nieuwe woon- en leefconcepten die fijn wonen mogelijk maken.”

Deze ferme taal is afkomstig van de initiatiefnemers van Living Lab 040, Jos Lichtenberg en Monique Donker uit Eindhoven. Zij worden daarin gesteund door niet de minste instanties, namelijk de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Amvest Vastgoedontwikkeling & Investment Management, ontwikkelaar van woningen en woongebieden in geheel Nederland. En het ziet ernaar uit dat ze hun innovatieve en sociale ambities gaan waarmaken in een toekomstig woongebied in Eindhoven, Buurtschap te Veld.

“Goed nieuws voor mensen die nu een betaalbare woning nodig hebben.”

“De honderden woningen in Buurtschap te Veld zijn goed nieuws voor mensen die nu een betaalbare woning nodig hebben. En het mooie is: daar blijft het niet bij”, zegt de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu van Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling. “Deze nieuwe buurt wordt een plek om te wonen én innoveren. Bewoners gaan hier zelf met bedrijven de toekomst van bouwen en wonen ontdekken. Dit initiatief past perfect bij Eindhoven, want onze stad ademt innovatie. Maar innoveren doe je niet alleen, fantastisch dat we daar onze eigen inwoners bij kunnen betrekken. Ik ben heel blij dat we Living LAB 040 een plek kunnen geven in onze stad en laat me graag verrassen door de ideeën vanuit de markt en inwoners.”

Ruimte voor verschillende doelgroepen

Living LAB 040 wordt in fases ontwikkeld en bestaat uit 100 tot 120 innovatieve woningen. Er is ruimte voor verschillende doelgroepen: jong en oud, gezinnen, alleenstaanden, expats, vitale mensen, zorgbehoevenden, werkenden en studenten.
”In het Living LAB 040 gaan we diverse woonconcepten ontwikkelen en beproeven. Daarmee willen we zorgen dat we ook in de toekomst fijn kunnen wonen en er voor iedereen een betaalbaar thuis is”, vertelt initiatiefneemster Monique Donker.

“De bouwsector mist een soort Apple-revolutie.”

De gemeente Eindhoven maakt de experimentele wijk voor het nieuwe bouwen mogelijk door de grond tegen ‘een zacht prijsje’ te verhuren voor tien of vijftien jaar.  Volgens wethouder Torunoglu mist de bouwsector een soort Apple-revolutie. Daarom heeft het gemeentebestuur in zijn beleidsvisie op wonen ‘innovatie’ een belangrijke plaats gegeven.  De stadsbestuurder wil niet dat ‘innovatie’ in de gemeentelijke woonvisie’ een dode letter blijft. Hij wil dat er sneller, flexibeler, duurzamer en socialer wordt gebouwd. Zodat nieuwe woonvormen en bouwsystemen worden ontdekt en de bouw gedemocratiseerd zodat bewoners meer zeggenschap krijgen en nadenken over het voorkomen van de volgende bouwcrisis.  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten