Na een geslaagd proefproject met een hydrozine-aggregaat op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zetten de startup Dens in Helmond en bouwonderneming Heijmans in Rosmalen gezamenlijk de ontwikkeling voort van een emissieloze stroomopwekking op een heuse bouwplaats in Rotterdam. Tijdens de proef heeft het aggregaat namelijk 2000 kWh aan energie opgewekt zonder de uitstoot van schadelijke emissies.
Het gaat hier over de ontwikkeling van een hydrozine-aggregaat dat op de bouwplaats het traditionele dieselaggregaat vervangt. Het hydrozine-aggregaat werkt zonder de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals fossiele-koolstofdioxide, stikstofoxides, zwaveloxides en fijnstof. Het doel dat beide ondernemingen hiermee nastreven is de energietransitie versnellen en duurzame energie beschikbaar maken op iedere locatie.
Stroom op de bouwplaats zonder een netaansluiting
Hydrozine bestaat voor het voornaamste deel uit mierenzuur en wordt geproduceerd met koolstofdioxide, water en duurzame stroom. Dezelfde elementen komen vrij bij het gebruik van de brandstof, waardoor hydrozine een honderd procent CO2- en dus klimaatneutrale oplossing is. Het innovatieve aggregaat van DENS kan ruim 20kW aan energie per uur opwekken. Dit biedt de mogelijkheid om de stroombehoefte van een kleine bouwplaats CO2-neutraal zonder netaansluiting te voorzien in tegenstelling tot het tot nu nog vaak gebruikte dieselaggregaat waarvoor de stroom ‘uit de muur’ moet komen.
Financiële bijdrage uit Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Zowel de stikstofcrisis als klimaatverandering stellen de bouwsector voor grote uitdagingen. Bouwonderneming Heijmans wil deze uitdagingen aanpakken en streeft ernaar zo snel mogelijk emissieloos te bouwen. Het aggregaat van Dens biedt bouwbedrijven CO2-neutrale en stikstofvrije stroom voor op de bouwplaats. Deze duurzame stroom maakt het mogelijk om op grotere schaal bouwmaterieel te elektrificeren en dit vervolgens op een duurzame manier op te laden, zodat ook zonder netaansluiting elektrisch gebouwd kan worden.
De ontwikkeling van het emissieloze aggregaat op duurzaam geproduceerd mierenzuur is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit Fonds heeft als doel de economische en sociale cohesie in de Europese Unie te versterken door te zorgen voor evenwicht tussen de regio’s.
Energietransitie drastisch versnellen
Dens is een startup die is ontstaan uit een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens hun studie hebben de studenten een bus van busfabrikant VDL zo omgebouwd dat hij loopt op mierenzuur. Daarnaast hebben zij ook generatoren voor bouwplaatsen ontwikkeld die worden aangedreven door mierenzuur. Dens wil deze duurzame technologie nu op de markt brengen. Het is een snelgroeiend bedrijf dat technologie ontwikkelt die bijdraagt aan de realisatie van de waterstofeconomie door het gebruik van hydrozine (mierenzuur). De startup, gevestigd op de Automotive Campus Helmond, wil de energietransitie drastisch versnellen door veilige en betrouwbare waterstofbronnen te creëren die overal ter wereld hernieuwbare, emissievrije stroom leveren.