Innovatieve vondsten (5): meer bewegen wordt beloond met ‘fitcoins’

Wanneer we meer bewegen, daalt de zorgconsumptie en dat is heel wat waard. Om precies te zijn: 37 cent per kilometer. Het bedrijf ‘It’s My Life’ in Breda zet dit in om mensen meer te laten bewegen: ze worden beloond met digitaal geld, Fitcoins®, waarmee ze gezonde producten en diensten kunnen kopen. Met Fitcoins® kunnen bedrijven, organisaties en instellingen bijvoorbeeld hun medewerkers stimuleren meer te bewegen. Ze sluiten een abonnement af bij ‘It’s My Life.’ Een app registreert dat mensen lopen, fietsen of deelnemen aan sociale activiteiten en zet die “winst” om in Fitcoins®.

Meer bewegen versterkt ons immuunsysteem en voorkomt overgewicht, hart- en vaatziektes en diabetes type 2. De coronacrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: vooral mensen met leefstijl gerelateerde problematiek belanden in het ziekenhuis. Tegelijkertijd nam het beweeggedrag nog verder af vanwege thuiswerken en gesloten onderwijsinstellingen. Minder dan 50 procent van de volwassenen en minder dan 70 procent van de kinderen in Nederland bewegen voldoende. Dit leidt tot een toenemende zorgvraag. Het Centraal Planbureau verwacht dat de zorgkosten de komende twintig jaar van 100 miljard euro per jaar naar 140 miljard stijgen.

In de publicatie ‘The social cost of automobility, cycling and walking in the European Union’ is de gezondheidswinst van meer bewegen onderzocht: 37 cent per kilometer. Wanneer 17,28 miljoen Nederlands dagelijks 1500 stappen (één kilometer) meer zetten, is de winst 2.333.664.000 euro per jaar. Tijd dus om in beweging te komen.Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 56 uit de Top 100.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten