Militairen helpen ouderen en kwetsbaren in de strijd tegen COVID-19

Nederlandse militairen zetten zich in bij de strijd tegen COVID-19. Ze ondersteunen verpleegkundigen en verzorgenden bij woonzorgcentra, de Voedselbank en bij talrijke teststraten. De Nederlandse overheid beschouwt dit werk als een van de kerntaken van de strijdmacht. Onlangs werkten zes militairen bijna drie weken bij twee zorgvilla’s van Joris Zorg in het Noord-Brabantse Hoogeloon. Hard nodig, want sinds de uitbraak van het coronavirus is de werkdruk in woonzorgcentra en verpleeghuizen bovenmatig hoog.

Danique Scheepens (30) werkt al 11 jaar bij Defensie. Ze begon er als medewerker luchtdoelartillerie. Vanwege een reorganisatie stapte ze na twee jaar over naar de Geneeskundige Dienst. Als gewondenverzorger werd ze uitgezonden naar Afghanistan. Nu is ze ‘op missie’ bij de zorgvilla’s in Hoogeloon. Ze werkt mee als VIGGER ofwel als ‘Verzorgende IG” zoals ze deze functie bij Defensie noemen. IG staat voor Individuele Gezondheid.  Danique vertelt: “Het is een heel andere wereld, dat merk je meteen. Er heerst een gemoedelijke sfeer en de manier van communiceren verschilt. Wij zijn gewend dat we recht-toe-recht-aan feedback krijgen waarmee we direct ons werk kunnen verbeteren. Hier gaat het er vriendelijker aan toe. We spreken goed af wat wel en niet van ons verwacht wordt. We zijn natuurlijk anders opgeleid, om snel te schakelen en te handelen in crisissituaties. Het is mooi dat dit ook anders kan en dat het zo goed loopt.” Haar collega Siebe Wiegers (27) draagt zijn steentje bij als woonzorgondersteuner. Hij is ruim twee jaar actief binnen de Geneeskundige Dienst van de dertiende lichte brigade in Oirschot (Noord-Brabant). Voor hij bij de strijdmacht in dienst trad, volgde hij een sportopleiding en werkte hij bij de brandweer. Siebe: “Ik was op zoek naar meer uitdaging, meer spanning. Bij Defensie heb ik dat gevonden. Hoe het dan is om hier te mogen bijspringen? Een hele nieuwe ervaring. Er heerst hier zoveel rust. Het werk zelf is ook anders. Ik help met opstaan, aankleden en koken. Dit wordt hier echt gewaardeerd.”

“We kunnen even op adem komen.”

Bij de zorgvilla’s van Joris Zorg in Hoogeloon zijn ze erg blij met de extra militaire hulp. Sam Luijten, helpende bij Joris Zorg:  “De afgelopen maanden hebben we twee uitbraken met COVID-19 gehad. Tijdens de tweede uitbraak zijn ook veel medewerkers ziek geworden. Zij zijn nog lang niet allemaal goed hersteld. Dat deze bekwame, jonge professionals nu bijspringen maakt een wereld van verschil. Het zijn echte aanpakkers en ze passen zich ontzettend snel aan. We kunnen even op adem komen.”

Hoog ziekteverzuim

Het hoge ziekteverzuim, niet alleen bij Joris Zorg, maar in alle woonzorgcentra en verpleeghuizen in Nederland, is dan ook precies de reden dat Defensie in Hoogeloon helpt om de werkdruk te verlichten.  Maar ook de gehanteerde aanpak tijdens de uitbraken. Ellen Schellekens, manager zorg: “We hebben alle werkwijzen en protocollen goed vastgelegd en waar nodig steeds bijgesteld. In samenwerkingen met de verwantencommissies en de cliëntenraad. Door alles goed op orde te hebben, laten we zien dat de aangeboden hulp op de goede plek terecht komt.”

500 Medewerkers en 320 vrijwilligers voor 720 cliënten

Joris Zorg komt al sinds het jaar 1333 (!) op voor ouderen en  kwetsbaren in regio De Kempen (*) met kleinschalige, persoonlijke en preventieve zorg en activiteiten. Joris Zorg beschikt over vijf woonzorgcentra in De Kempen.  Elke dag zetten 500 gepassioneerde medewerkers en 320 gedreven vrijwilligers zich in om 720 cliënten te ondersteunen met positieve zorg.
In Hoogeloon, waar de militairen hebben geassisteerd, staan twee zorgvilla’s van Joris Zorg. Hierin wonen veertien cliënten met dementie. De huiselijke sfeer en herkenbare omgeving van de villa’s doet hen goed. (*)
Het gebied De Kempen ligt in het noordoosten van Vlaanderen en sluit noordelijk aan op de Nederlandse provincie Noord-Brabant ten zuiden van de lijn Eindhoven-Tilburg. De Vlaamse Kempen nemen het grootste deel van de provincie Antwerpen, het noorden, midden en westen van Belgisch Limburg en het uiterste noorden van Vlaams-Brabant in.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten