Door de coronaviruspandemie heeft een aanzienlijk aantal kinderen in Nederland achterstand opgelopen in het onderwijs. Vooral kwetsbare leerlingen zijn hierdoor verder achterop geraakt. Technologiebedrijf ASML (*) in het Noord-Brabantse Veldhoven, één van de grotere werkgevers van Nederland, maakt zich hier zorgen over en wil graag helpen om ervoor te zorgen dat er eerlijke en gelijke kansen zijn voor alle leerlingen in de regio Brainport Eindhoven. Met de lancering van het gratis online bijlesprogramma ‘Gelijke kansen’ hebben ASML en centrum voor zorg en onderwijs Spectrum Brabant (**) in Eindhoven de handen ineengeslagen om dit probleem aan te pakken.
ASML en Spectrum Brabant stellen medewerkers belangeloos ter beschikking om kwetsbare leerlingen te ondersteunen in de vorm van online bijlessen. Dit betekent dat een leerling bijles krijgt van een medewerker van ASML die is bijgeschoold door Spectrum Brabant. De ASML-medewerkers zijn geen docenten, maar willen graag hun kennis delen met jongeren. Velen hebben enige ervaring in het onderwijs, bijvoorbeeld door het geven van gastlessen vanuit ASML.
Het bijlesprogramma heeft vorige maand ‘proef gedraaid’. Spectrum Brabant koppelde tien ASML-medewerkers, die vrijwillig hun kennis over specifieke vakken wilden delen, aan tien leerlingen die momenteel het secundair onderwijs volgen. Enkele tientallen ASML-medewerkers hebben zich sinds de start van de proef als vrijwilliger aangemeld als tutor. Vanaf deze maand gaan ASML en Spectrum Brabant het programma opschalen met als doel dit jaar minimaal 400 uur studiebegeleiding te geven.
De medewerkers van ASML hebben enorme kennis van veel vakken uit het voortgezet onderwijs en kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels bijles geven.
Spectrum Brabant had al lange tijd de wens om de mogelijkheden van gratis dienstverlening verder uit te breiden, een droom die door de exclusieve samenwerking met ASML nu in deze lastige coronaperiode is uitgekomen.
Janneke Snoeijen, manager community engagement onderwijs bij ASML, vertelt over het project: “Onderwijs vormt de kern van wie we zijn als kennisbedrijf. We zien de onderwijsachterstand toenemen door de coronaviruspandemie, vooral onder kwetsbare leerlingen. Met dit programma willen we die kloof helpen dichten. Alle kinderen verdienen eerlijke en gelijke kansen in het voortgezet onderwijs. “ASML en Spectrum Brabant bieden deze mogelijkheid aan alle leerlingen die door verschillende factoren achterop zijn geraakt. Leerlingen kunnen niet rechtstreeks worden ingeschreven, maar moeten worden doorverwezen door scholen, hulporganisaties en/of maatschappelijke organisaties. Een serie bijlessessies begint met een intakegesprek en een kennismakingsgesprek gevolgd door maximaal zes online bijlessessies. Na afronden van de bijlessenreeks kan zo nodig een nieuwe aanvraag gedaan worden.
Chantal Drossaert, projectmanager bij Spectrum Brabant, licht toe: “Onderwijsachterstand kan verschillende oorzaken hebben, maar de coronaviruspandemie maakt het erger. We zijn erg trots dat onze samenwerking met ASML heeft geleid tot dit impactvolle project. We hopen andere organisaties en bedrijven te inspireren om soortgelijke maatregelen te nemen. Samenwerken is de enige manier om onderwijsachterstanden in Nederland te verslaan. ”
(*)
ASLM is als hightechonderneming de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie. Klanten zijn veelal chipproducenten. Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex staan in Veldhoven, waar zowel research en development als assemblage in cleanrooms plaatsvindt. Het bedrijf heeft zestig locaties in zestien landen ter ondersteuning van de plaatsing en levering van machines en reserve-onderdelen.
Er werken 28.000 mensen verdeeld over 120 nationaliteiten. 2020 was qua netto-omzet een ‘groeijaar’ ondanks de wereldwijde coronapandemie. Deze steeg met 2,2 miljard naar 14 miljard euro.
ASML is in 1984 ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. Het bedrijf is sinds 1995 beursgenoteerd en vormt een onderdeel van de AEX en NASDAQ onder het symbool ASML. Voornaamste concurrenten zijn Canon en Nikon.
Het bedrijf heeft een Foundation (liefdadigheidsorganisatie) opgericht die zich primair richt op het faciliteren van impactvolle, inclusieve onderwijs- en trainingsprogramma’s voor kansarme jongeren.
(**)
Spectrum Brabant is een huiswerkinstituut dat gespecialiseerd is in studiebegeleiding, bijlessen en trainingen. In samenwerking met ‘Bikkels’ bouwt het bedrijf al bijna 20 jaar aan weerbaarheid en veerkracht voor kinderen en jongeren in zowel het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. ‘Bikkels’ is een door Spectrum Brabant ontwikkelde methode om kinderen sterk en stevig in het leven te laten staan. Weerbaarheid, faalangst en sociale vaardigheden zijn de belangrijkste pijlers in deze trainingen.
Als ‘sociale onderneming’ wil Spectrum Brabant écht iets betekenen voor een ander en de maatschappij. Dit doet het o.m. door:
- te werken met tarieven naar draagkracht voor minimaal 50% van zijn diensten;
- minimaal 10% van zijn arbeidsplaatsen te reserveren voor collega’s met een moeilijke uitgangspositie op de arbeidsmarkt, zoals mensen met autisme of een andere functiebeperking;
- een substantieel deel van de gemaakte winst te investeren in de ontwikkeling van materialen en diensten die direct ten goede komen van de cliënten;
- minimaal één vrijwilligersproject rondom een centraal thema te initiëren en draaiend te houden.