Vlaming dr. Paul Stoffels is benoemd tot vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van multinational Philips, wereldleider op het gebied van gezondheidstechnologie. Stoffels was sinds 2018 lid van deze Raad. Stoffels is directeur van het Vlaamse Janssen Pharmaceutica. Een jaar geleden werd de Vlaming wereldnieuws door te verklaren dat zijn bedrijf, Janssen Pharmaceutica, onderdeel van de Amerikaanse multinational Johnson & Johnson, op korte termijn een vaccin kon ontwikkelen om het COVID-19 virus te bestrijden. Als vertegenwoordiger van Johnson & Johnson mengt Paul Stoffels zich in discussies op het gebied van gezondheid tijdens het jaarlijkse World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Stoffels is tevens – samen met onder anderen Bill Gates en de Belg Peter Piot – een van de trekkers van CEPI. Dit fonds is opgericht om de ontwikkeling van vaccins te versnellen en zo beter voorbereid de strijd aan te gaan met epidemieën zoals ebola.
Paul Stoffels (Turnhout, 8 maart 1962) groeide op in Achtel, Rijkevorsel en studeerde geneeskunde aan de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen. Hij specialiseerde zich na zijn studie in infectieziekten en tropische geneeskunde. In de jaren ‘80 trok hij naar Centraal-Afrika om hiv/aids te bestuderen en keerde in 1991 terug naar België, waar hij bij Janssen Pharmaceutica het onderzoek naar hiv-medicatie ging leiden. Hij ontwikkelde samen met Rudi Pauwels (Biocartis) de eerste aidsremmers. Johnson & Johnson (J&J) kocht hun bedrijf Tibotec-Virco in 2002. Sinds 2012 is hij ‘chief scientific officer’ bij J&J, het grootste farmabedrijf ter wereld. In 2016 werd dr. Stoffels benoemd tot Executive vicepresident, Chief Scientific Officer. Hij is verantwoordelijk voor de innovatieagenda van het bedrijf in de farmaceutische, medische apparaten- en consumentensector, de productveiligheidsstrategie en de wereldwijde strategie voor de volksgezondheid van het bedrijf.
Janssen Campus: goed voor 5000 werknemers
Onderdeel van de multinational Johnson & Johnson is de Janssen Campus in België, ook nog gekend als Janssen Pharmaceutica, waar 5000 mensen werken. Janssen legt zich al meer dan 60 jaar toe op onderzoek en ontwikkeling. De campus speelde een essentiële rol bij de ontdekking en ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen voor tuberculose, hiv/aids, kanker, infectieziekten en neurologische aandoeningen. Het was in Beerse dat het eerste geneesmiddel voor tuberculose dat door de Amerikaanse FDA werd goedgekeurd in 40 jaar tijd, werd ontdekt en ontwikkeld.
Naast het centrum voor onderzoek en ontwikkeling in Beerse, omvat de Janssen Campus twee toonaangevende productiecentra die een centrale rol spelen in de wereldwijde toeleveringsketen. De internationale distributievestigingen in Courcelles en La Louvière spelen een cruciale rol in het snel en veilig versturen van de geneesmiddelen naar apotheken en ziekenhuizen over de hele wereld. De Clinical Pharmacology Unit van Janssen in Merksem draagt op zijn beurt bij aan de toppositie van België in klinische studies.
De entree van Stoffels in de hoogste bestuurskamer van Philips illustreert de transformatie die het concern heeft ondergaan. Na het afstoten van de lichtdivisie vorig jaar ligt de focus nagenoeg geheel op gezondheid en medische technologie.
Koninklijke Philips heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar de wortels van het bedrijf liggen in Eindhoven.