Om de visstand te verbeteren heeft het bedrijf ‘Vislift’ in het Noord-Brabantse Rijen (bij Breda) een zelfdenkende, zelfmetende en communicerende vispassage ontwikkeld, de zogenaamde ‘Smart Vislift.’ Met “technologie voor ecologie” zorgt ‘Vislift’ voor efficiëntere vismigratie.
De ‘Smart Vislift’ is een voordelige plug-and-play vispassage, die eenvoudig overal ter wereld kan worden geplaatst. Hij zorgt automatisch per vis(migratie)soort voor de juiste stroomsnelheid, monitort vissen, meet de waterkwaliteit, reinigt zichzelf en communiceert naar zijn beheerder zonder aanleg van kabels. Door die data komen we alles te weten over de vissen en het watersysteem. Vismigratie en waterbeheer worden voordeliger, er wordt geen zoetwater verspild en de data helpt te sturen op de kaderrichtlijndoelstellingen vanuit de Europese Unie.
Als grondstof voor de Smart Vislift worden gerecyclede kunststoffen en de plasticsoep gebruikt. Daarmee levert Vislift ook een bijdrage aan de circulaire economie.
De vis(soorten)stand in Europa is vanaf 1970 met 82 procent afgenomen. Van het palingbestand bijvoorbeeld is nog maar 3 procent over. En dat terwijl de bevolking groeit en vis de meest ‘CO2-neutrale’ voedselbron is. Een van de oorzaken van die afname is dat vissen in Europa veel last hebben van waterbeheersingsbarrières. Daardoor kunnen zij paai- en overlevingsgebieden niet bereiken. Daar komt bij dat door klimaatverandering, bodemdaling, gletsjerverdwijning en zeespiegelstijging wereldwijd steeds meer barrières nodig zijn om de mens tegen het water te beschermen. Vissen kunnen daardoor steeds minder migreren om te overleven. Traditionele vispassages werken niet of nauwelijks, zo is uit grootschalig onderzoek gebleken. Daardoor neemt de visstand in een razend tempo af.
Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 55 uit de Top 100.