Innovatieve vondsten (4): een slimme vispassage

Om de visstand te verbeteren heeft  het bedrijf  ‘Vislift’ in het Noord-Brabantse Rijen (bij Breda) een zelfdenkende, zelfmetende en communicerende vispassage ontwikkeld, de zogenaamde ‘Smart Vislift.’ Met “technologie voor ecologie” zorgt ‘Vislift’ voor efficiëntere vismigratie.

De ‘Smart Vislift’ is een voordelige plug-and-play vispassage, die eenvoudig overal ter wereld kan worden geplaatst. Hij zorgt automatisch per vis(migratie)soort voor de juiste stroomsnelheid, monitort vissen, meet de waterkwaliteit, reinigt zichzelf en communiceert naar zijn beheerder zonder aanleg van kabels. Door die data komen we alles te weten over de vissen en het watersysteem. Vismigratie en waterbeheer worden voordeliger, er wordt geen zoetwater verspild en de data helpt te sturen op de kaderrichtlijndoelstellingen vanuit de Europese Unie.

Als grondstof voor de Smart Vislift worden gerecyclede kunststoffen en de plasticsoep gebruikt. Daarmee levert Vislift ook een bijdrage aan de circulaire economie.

De vis(soorten)stand in Europa is vanaf 1970 met 82 procent afgenomen. Van het palingbestand bijvoorbeeld is nog maar 3 procent over. En dat terwijl de bevolking groeit en vis de meest ‘CO2-neutrale’ voedselbron is. Een van de oorzaken van die afname is dat vissen in Europa veel last hebben van waterbeheersingsbarrières. Daardoor kunnen zij paai- en overlevingsgebieden niet bereiken. Daar komt bij dat door klimaatverandering, bodemdaling, gletsjerverdwijning en zeespiegelstijging wereldwijd steeds meer barrières nodig zijn om de mens tegen het water te beschermen. Vissen kunnen daardoor steeds minder migreren om te overleven. Traditionele vispassages werken niet of nauwelijks, zo is uit grootschalig onderzoek gebleken. Daardoor neemt de visstand in een razend tempo af.Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 55 uit de Top 100.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten