De dwergmispel is aangeduid als “superplant” vanwege zijn uitzonderlijke vermogen om pollutie uit de lucht te halen. Tuinbouwexperts noemen het een ideale heester voor in steden, op drukke kruispunten en invalswegen.
In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environments zeggen tuinbouwexperts van de Royal Horticultural Society (RHS) dat de dwergmispel of Cotoneaster franchetii minstens 20 procent meer effectief is dan andere struiken om vervuiling uit de lucht te halen.
De struik is oorspronkelijk afkomstig uit China, Thailand en Myanmar, maar doet het ook goed in onze regio’s. De bladeren zijn glanzend met een viltige en harige onderkant. Tijdens de zomermaanden heeft de struik rozig witte bloemen die later op het jaar veranderen in eivormige oranjerode of paarse bessen.
Autorit van 800 kilometer
Volgens Tijana Blanusa, tuinbouwkundige aan de RHS en hoofdauteur van de studie zou de superstruik naast alle drukke wegen moeten worden aangeplant om luchtvervuiling te verminderen.
Ze berekende dat een dichte dwergmispelheg van één meter lang in zeven dagen tijd de hoeveelheid vervuiling kan opruimen die een auto heeft uitgestoten tijdens een rit van 800 kilometer.
Ook hobbytuinders kunnen volgens de RHS een belangrijke bijdrage leveren door in hun tuin struiken als de dwergmispel of andere soorten met stevige, harige bladeren aan te planten.
De Royal Horticultural Society werd in 1804 opgericht als London Horticultural Society. Het is een non-profitorganisatie die tuinieren en tuinbouw in het Verenigd Koninkrijk en Europa promoot.