Innovatieve vondsten (3): kinderen volgen hun eigen persoonlijke leerweg

Het percentage Nederlandse jongeren dat risico loopt laaggeletterd te worden, blijft fors toenemen. Net zo zorgwekkend is dat het plezier in lezen nergens in Europa zo laag is als in Nederland. Dit zijn serieuze problemen omdat ze op enorm lange termijn kunnen doorwerken.
Een kerndoel van taalonderwijs is om leesplezier te bereiken. Dat is namelijk dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Om het plezier in lezen te behouden biedt het bedrijf ‘Hulan’ in Waalre (bij Eindhoven) een nieuwe insteek: al spelend leren lezen met ‘Asgaard Saga.’

Dit is een serious game waarin kinderen zelf op ontdekking gaan in de gamewereld en zijn of haar eigen persoonlijke leerweg volgt. Zij kunnen de game op tablet, telefoon en computer spelen. ‘Hulan’ is gespecialiseerd in serious gamesen gamificationtoepassingen.
Er is naast een versie voor zorgpartijen en dyslexiebehandelaars ook een versie voor scholen. Behandelaars en leerkrachten kunnen via het platform de voortgang bijhouden en gepersonaliseerde nieuwe opdrachten inplannen. Ook wordt het online portaal gebruikt voor de communicatie met ouders en school. Op deze manier wordt alle relevante informatie gedeeld.
De behandelprincipes in ‘Asgaard Saga’ zijn gebaseerd op recentelijke wetenschappelijke inzichten en jarenlange praktijkervaring. Anders dan andere leerspellen worden in ‘Asgaard Saga’ de leerprincipes vanuit de neurowetenschappen, gamedesign en de pedagogiek serieus genomen.

Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Vandaag de Brabantse nummer 38 uit de Top 100.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten