Bundeling van krachten: één startloket voor alle tech-startups

De Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e), Brainport Development, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Fontys Hogescholen en Summa College bundelen hun krachten voor de ondersteuning van tech-starters in een nieuw supportcenter met de naam ‘The Gate’. Het doel is om nog meer ondernemende onderzoekers en studenten en andere tech-starters in de Brainportregio te helpen bij een optimale start van hun onderneming. ‘The Gate’ wordt gehuisvest op de TU/e-campus.

De komst van ‘The Gate’ moet ervoor zorgen dat er nog meer startups succesvol van de grond komen in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. “De regio Eindhoven heeft een bijzonder vruchtbare voedingsbodem voor het ontstaan van tech-starters”, vertelt Jeroen van Woerden, directeur van ‘The Gate.’ “Maar studenten of onderzoekers met een innovatief idee hebben vaak niet alle kennis en vaardigheden om een succesvolle onderneming te starten. Er zijn al allerlei voorzieningen om ze daarbij te helpen, maar dat was nog versnipperd. Met ‘The Gate’ bieden we vanaf nu één laagdrempelig loket met toegang tot alle expertises. Het is uitdrukkelijk bedoeld voor zowel mensen die nog aan het oriënteren zijn, als startups die al de eerste klanten hebben. Bij ons kunnen ze kennis krijgen over patenten, huisvesting regelen, hulp bij het maken van bedrijfsplannen, coaching, en natuurlijk hulp bij het verkrijgen van financiering. En omdat elke onderneming anders is”, benadrukt Van Woerden, “krijgt elke starter maatwerk van ons.”

De Technische Universiteit Eindhoven brengt haar afdeling business development in. Dat wordt aangevuld met business developers van de BOM en Brainport Development, dat ook nog een communicatiebudget van bijna 400.000 euro bijdraagt. Daarnaast draagt de BOM bij met een nieuw fonds van minstens 500.000 euro. Dit fonds is bestemd voor het verstrekken van financiering aan ondernemingen in de eerste startfase, wanneer commerciële investeerders nog niet instappen vanwege het hoge risicoprofiel. Starters kunnen daarmee bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie financieren.
De onderwijsinstellingen Fontys en Summa zorgen voor aansluiting bij hun eigen Centrum voor Ondernemerschap. Fontys stelt daarnaast deskundige studentcapaciteit ter beschikking aan de tech-starters.

“We stimuleren onze onderzoekers en studenten sterk om ondernemend te zijn.”

“Startups zijn steeds belangrijker voor innovatie, voor economische vooruitgang, maar ook voor oplossingen op gebied van bijvoorbeeld gezondheid en duurzaamheid”, vertelt Robert-Jan Smits, voorzitter van de TU/e, die dit jaar haar 65ste verjaardag viert. “We stimuleren onze onderzoekers en studenten sterk om ondernemend te zijn. Daar hoort overzichtelijke en toegankelijke ondersteuning als vanzelfsprekend bij om de kans te optimaliseren dat hun oplossingen echt de markt bereiken. En dat geldt evengoed voor slimme ideeën die ontstaan bij de andere kennisinstellingen in de regio.”

“’The Gate’ sluit naadloos aan bij ons profiel als kennisstad.”

Burgemeester John Jorritsma, voorzitter van de stichting Brainport, laat weten blij te zijn met de krachtenbundeling. “Het sluit naadloos aan bij ons profiel als kennisstad dat de ogen gericht heeft op de toekomst. Jonge innovatieve bedrijven zíjn de toekomst. The Gate gaat daar belangrijk aan bijdragen”, verwacht Jorritsma.

“Om het verdienvermogen van morgen en overmorgen veilig te stellen hebben we startups nodig.”

Ook provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen verwelkomt de nieuwe samenwerking: “Om het Brabantse verdienvermogen van morgen en overmorgen veilig te stellen hebben we innovatieve startups nodig. Maar niet alleen daarvoor: startups leveren ook vaak oplossingen voor onze gezamenlijke uitdagingen. Het is een belangrijke stap dat deze partijen allemaal over hun eigen grenzen heen kijken en gaan samenwerken voor het grotere belang.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten