Volksgezondheid profiteert volop van strijd tegen klimaatverandering

De strijd tegen de klimaatverandering komt met een verrassende bonus voor de volksgezondheid. Tegen 2040 kunnen jaarlijks miljoenen levens gered worden door betere voeding, schonere lucht en meer lichaamsbeweging, stelt onderzoek in The Lancet. 

In 2015 hebben regeringen zich in Parijs tot doel gesteld om de temperatuurstijging te beperken tot “ruim onder” 2 graden Celsius, om de meest extreme gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Maar de ingrepen die daarvoor gedaan moeten worden, hebben niet enkel voordelen op het vlak van klimaat, stelt het onderzoek. 

Om de klimaatdoelen te halen moeten we immers niet alleen minder fossiele brandstoffen verbranden, maar ook opschuiven naar een meer plantaardig dieet en meer wandelen en fietsen. De studie toont aan dat tegen 2040 elk jaar 5,86 miljoen levens gered kunnen worden door betere voeding, 1,18 miljoen levens door schonere lucht en 1,15 miljoen levens door meer wandelen en fietsen.

De studie modelleerde de gevolgen voor negen landen: de Verenigde Staten, China, Brazilië, Duitsland, India, Indonesië, Nigeria, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië, samen goed voor de helft van de wereldbevolking en 70 procent van de wereldwijde uitstoot. Voor elk land werd gekeken welke ingrepen moeten gebeuren om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, en welke gevolgen dat heeft voor de volksgezondheid.

Flexitariër

Daaruit bleek onder meer dat opschuiven in de richting van een “flexitarisch” dieet – met minder vlees en meer plantaardige voeding – de grootste gezondheidsvoordelen opleveren en tegelijk ook de uitstoot sterk terugdringen. Onder meer sterfgevallen door obesitas en hartaandoeningen, die verband houden met de consumptie van rood vlees, zouden dalen.

“De studie focust zich op een cruciale maar vaak vergeten bonus in de strijd tegen de klimaatverandering”, zegt Ian Hamilton, directeur van The Lancet Countdown on Health and Climate Change. “En in tegenstelling tot de voordelen voor de strijd tegen de klimaatverandering, die doorgaans indirect zijn en pas op lange termijn begrepen zullen worden, hebben ze voor de volksgezondheid een onmiddellijke positieve impact. De boodschap is scherp: Parijs nakomen vermijdt niet alleen miljoenen sterfgevallen per jaar, maar verbetert ook de levenskwaliteit voor nog eens miljoenen mensen door een betere gezondheid.”

Fossiele brandstoffen 

Eerder deze week bleek uit een ander internationaal onderzoek dat vervuiling door fossiele brandstoffen verantwoordelijk is voor veel meer overlijdens dan tot nog toe werd aangenomen. In 2018 alleen al stierven meer dan 8 miljoen mensen – bijna 1 op de 5 overlijdens wereldwijd, aan luchtvervuiling.

Ook dat onderzoek hamerde op de positieve conclusie dat ingrepen dus snel tot positieve resultaten kunnen leiden voor de volksgezondheid. Zo heeft de beslissing van China om de uitstoot van fossiele brandstoffen met bijna de helft te verminderen, naar schatting 2,4 miljoen levens gered over de hele wereld, waarvan 1,5 miljoen in China.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten