Colombia biedt Venezolanen tien jaar bescherming

Colombia geeft bijna een miljoen Venezolaanse vluchtelingen en migranten een tijdelijke beschermingsstatus van tien jaar. Zo krijgen ze toegang tot essentiële diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg en vaccinatie.

In Colombia leven momenteel zo’n 1,7 miljoen Venezolanen – meer dan 37 procent van de naar schatting 4,6 miljoen Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Latijns-Amerika. Ruim de helft daarvan heeft geen formele status in het land, wat hun toegang tot essentiële diensten, bescherming en hulp bemoeilijkt.

Ook deze groep krijgt nu een tijdelijke beschermingsstatus van tien jaar, heeft de Colombiaanse regering aangekondigd. Ook de zowat 800.000 Venezolanen die wel geregistreerd zijn, krijgen door het plan meer zekerheid. 

De tijdelijke beschermingsstatus biedt toegang tot basisdiensten, waaronder het nationale gezondheidssysteem en covid-vaccinatieplannen. Regularisatie is ook cruciaal voor hun toegang tot de arbeidsmarkt, essentieel om hun afhankelijkheid van humanitaire hulp te verminderen. 

Voorbeeld voor de wereld

“Dit gedurfde humanitaire gebaar dient als voorbeeld voor de regio en de rest van de wereld”, zegt Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen Filippo Grandi, die momenteel in Colombia is. “Het is een gebaar dat de levens van 1,7 miljoen ontheemde Venezolanen verandert. Zij kunnen nu genieten van extra bescherming, veiligheid en stabiliteit”.

Ook het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) prijzen het initiatief van Colombia.

“De regularisatie van Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Colombia is de sleutel tot hun sociaaleconomische integratie en toegang tot het nationale gezondheidssysteem en covid-19-vaccinatiecampagnes”, zegt António Vitorino, directeur-generaal van de IOM. “De regering van Colombia heeft opnieuw zowel grote solidariteit als leiderschap getoond. Haar beslissing dient als voorbeeld voor de wereld.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten