Milieuorganiatie BOS+ staakt zijn verzet tegen de plannen van logistiek bedrijf H.Essers om bijna 9 hectare bos te kappen op de Hörmannsite bij Genk. In ruil belooft het bedrijf onder meer 17 hectare nieuw bos aan te planten en zal het in de toekomst geen waardevol bos meer kappen. Daarmee komt een einde aan een lange juridische strijd.
De milieuorganisatie en H.Essers liggen al met elkaar in de clinch sinds 2013, toen het bedrijf een deel van het eeuwenoude Ferrarisbos in Wilrijk kapte. Enkele jaren later stapte BOS+ samen met andere organisaties naar de rechter tegen de uitbreidingsplannen van H.Essers in beschermd bosgebied bij Genk. De Raad van State vernietigde die vergunning.
Het laatste juridische dispuut begon in 2019, toen H.Essers een vergunning aanvroeg voor de heropbouw van de oude Hörmannsite bij Genk, inclusief de kap van 9 hectare bosgebied. BOS+ stapte naar de Raad voor Vergunningenbetwistingen, die de vergunning schorste.
Dialoog
De procedure ten gronde loopt nog, maar het bedrijf nam inmiddels contact op met BOS+ en de twee partijen gingen in dialoog. Dat leidde tot een akkoord dat vandaag (dinsdag) is bekendgemaakt.
Daarin belooft H.Essers de ontbossing op de Hörmannsite te compenseren met 17,1 hectare nieuw bos in Oudbergen – een pak meer dan de 12 hectare die wettelijk verplicht is. Het bedrijf neemt zich ook voor in de toekomst geen ecologisch waardevol of beschermd bos meer te kappen. Enkel in industriegebied en kmo-zones kan dat nog wel, maar dan op maximaal 10 procent van een site. H.Essers zal ook het fel betwiste Ferrarisbos in Wilrijk ongemoeid laten. In ruil geeft BOS+ zijn verzet tegen de ontbossing op de site op.
Overwinning voor het bos
Bert De Somviele, directeur van BOS+ spreekt van een grote overwinning voor het bosbehoud in Vlaanderen, want dergelijke eeuwenoude bossen zijn van groot ecologisch belang en de facto onvervangbaar, zegt hij.
“BOS+ heeft altijd gezegd dat de strijd tussen ecologie en economie een valse tegenstelling is”, zegt De Somviele. “Als een bedrijf met 6.600 werknemers en actief in 19 landen aan BOS+ vraagt om in alle openheid aan tafel te gaan zitten, dan mag je daar als natuurorganisatie niet licht over gaan en moet je je pragmatisch en constructief durven opstellen en samen naar een oplossing zoeken”.
Ruimtelijke wanorde
Volgens De Somviele tonen dit soort strijddossiers pijnlijk aan dat zowel de natuurbeweging als bedrijven kampen met de gevolgen van decennialang wanbeheer van onze openbare ruimte. Het wordt in het versnipperde Vlaanderen stilaan onmogelijk om op een coherente te ontwikkelen, of het nu gaat om bosuitbreiding of nieuwe bedrijvenzones gaat. “Dat H.Essers en BOS+ hierover nu een akkoord bereiken, bewijst dat het ook écht anders kan en dat een toekomst voor onze waardevolle zonevreemde bossen mogelijk is.”
Ook Gert Bervoets, ceo van H.Essers, is tevreden. “We zijn blij dat we ons straks nog verder kunnen verankeren in Limburg”, zegt hij. “Succes is, naar onze mening, meer dan de som van inkomsten en kwartaalcijfers. Zorg dragen voor het milieu, voor onze medewerkers en klanten, ondernemen met aandacht voor de generaties van morgen, dát is wat er werkelijk toe doet als we de eindberekening maken.”
Volgens De Somviele is het akkoord ook een signaal naar de Vlaamse regering om nu snel werk te maken van een betere bescherming van de zonevreemde bossen. “De Vlaamse regering is een ambitieus traject voor de realisatie van 4.000 hectare bosuitbreiding aan het uitzetten. Het noodzakelijke sluitstuk van die ambitie is een betere bescherming van onze bestaande bossen. Met dit akkoord anticiperen we daarop.”