Politie gaat jeugd entertainen tijdens lockdown

Vanuit Eindhoven gaat de Nederlandse politie minstens tien weken lang jongeren bezighouden met gratis interactieve livestreams en entertainment. Op deze manier zou de jeugd zich tijdens de lockdown en de avondklok kunnen vermaken. Met gamewedstrijden, workshops, masterclasses, online chatten met de politie, maar ook met workshops van bekende DJ’s werkt de politie hiervoor samen met o.m.  gemeenten, Scouting Nederland, Reclassering en Jeugdzorginstellingen. De livestreamprogramma’s met als titel ‘U-Night’, worden door ESL Benelux uitgezonden vanuit de studio in het Philips Stadion in Eindhoven. ESL Benelux, een bedrijf uit Helmond, is normaliter organisator van e-sportevenementen en gamewedstrijden en bereikt daarmee wereldwijd miljoenen jongeren.  

De programma’s krijgen iedere dag een andere invulling en richten zich op jongeren van 12 tot 25 jaar. Zij kunnen twee keer per week meedoen aan een gamewedstrijd, maar ook aan een DJ masterclass of een beauty livestream volgen. Elke week is er een live uitzending in een ‘Late Night-setting. Hierin wordt een actueel thema, zoals cybercrime, pesten of depressies behandeld en kunnen de jongeren hierover met de politie, een influencer of bijvoorbeeld een arts in gesprek. Dit gebeurt in het zogeheten Jeugdhonk. In deze chatruimte kan de jeugd elkaar ontmoeten en zijn ook jeugdwerkers en een jeugdagent om vragen van de jongeren te beantwoorden.

Iedere week heeft vaste onderdelen. Zo kunnen jongeren op maandag en donderdag tegen elkaar gamen en is er op woensdag een latenightshow met influencers. Op zaterdag geven DJ’s workshops en draaien ze een set. De zondag staat in het teken van lifestyle en beauty.

De politie hoort zelf van jongeren wat zij van bepaalde onderwerpen vinden

Volgens projectleider van ‘U-Night’, Roel van de Groes, is het livestream programma voor de komende weken bedoeld om verbinding met jongeren te houden in deze ingewikkelde coronatijd.  Hij licht toe dat de politie het in deze periode veel lastiger ziet worden om in contact te komen met de mensen in de wijk. En dat is juist een heel belangrijk element van het politiewerk. Volgens de projectleider is dat gesprek voor de politie belangrijk. De politie hoort dan jongeren zelf wat zij van bepaalde onderwerpen vinden en kan daarop inspelen.

De man van ESL Benelux is Jaap Visser uit Helmond, zelf een oud-politiefunctionaris. Visser faciliteert met zijn gamebedrijf de uitzendingen vanuit het Philips Stadion, waar de komende weken verschillende artiesten en BN’ers hun opwachting zullen maken in de studio van de Helmonder.  
Door zijn politie-verleden én zijn expertise in het opzetten van online-samenkomsten, is Visser door de politie gevraagd mee te helpen om “U-Night” te organiseren.  

Wendy Gehrmann, woordvoerder van de politie, hoopt dat de online avondactiviteiten jongeren binnen kunnen houden. “Je kunt natuurlijk niet alles vóór zijn. Ik denk dat we hiermee bijvoorbeeld niet de rellen hadden kunnen voorkomen. Maar je hoopt wel dat mensen die zich vervelen en nog twijfelen over het uitvoeren van rottigheid, in ieder geval gaan nadenken. Dat ze zien dat er een leuk alternatief is en tóch binnen blijven om bijvoorbeeld mee te doen aan een gametoernooi.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten