Dialoogrecht is nieuwe stap in participatieve democratie

Deze week keurde de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (RVG) in commissie het dialoogrecht goed. Brusselaars die 300 handtekeningen verzamelen kunnen in het parlement hun vraag rechtstreeks stellen aan de uitvoerende macht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

De RVG is het ‘parlement van de Nederlandstaligen in Brussel’. Ze controleert het werk van het college van de VGC. De VGC is actief op terreinen die bepalend zijn voor de leefbaarheid van de stad: onderwijsbeleid, scholenbouw, cultuur, sport, jeugd, kinderopvang, zorg en welzijn. Thema’s bij uitstek die behoren tot het dagelijks leven van de Brusselaars. Met de Brusselaars actief in gesprek gaan over deze thema’s, is dus niet meer dan logisch.

Voorzitter van de RVG Fouad Ahidar (One) en parlementslid Lotte Stoops (Groen) namen het initiatief voor de uitwerking van het dialoogrecht. Vandaag keurden alle aanwezige commissieleden over de grenzen van meerderheid en oppositie het dialoogrecht goed.

Hoe werkt het dialoogrecht?

Burgers kunnen hun vragen richten tot de RVG, schriftelijk of online. De vraag kan rechtstreeks doorgestuurd worden naar het college, er kunnen hoorzittingen komen of ze kan meteen geagendeerd worden op een zitting. Indien de vraag niet kan behandeld worden – omdat de VGC niet bevoegd is of het onderwerp al aan bod is gekomen – krijgt de indiener daarover een duidelijke uitleg.

Maar het gaat verder. Brusselaars die 300 handtekeningen verzamelen, mogen die vraag bovendien sowieso live stellen in het parlement. De collegeleden dienen dan de vraag van de Brusselaar te beantwoorden tijdens de commissie of de plenaire vergadering van de RVG. Ook de politieke fracties van het parlement kunnen dan tussenkomen. Het laatste woord is steeds aan de Brusselaar.

Fouad Ahidar: ‘De RVG gelooft sterk in democratische vernieuwing. Brusselaars moeten ook buiten verkiezingstijd gehoord worden. Het is zeer belangrijk dat nagenoeg alle fracties over de grenzen van meerderheid en oppositie het dialoogrecht steunen. Ik dank al mijn collega’s voor deze constructieve samenwerking en het brede draagvlak.’ 

Lotte Stoops: ‘Met het dialoogrecht, dat een stuk verder gaat dan het bestaande petitierecht, zetten we opnieuw een belangrijke stap richting vernieuwende en meer horizontale politiek die volop inzet op participatie. We betrekken de Brusselaars meer dan ooit bij het beleid, brengen nieuwe perspectieven aan tafel en zorgen zo voor een stad op maat van alle Brusselaars. Want Brussel maken we samen.

Khadija Zamouri: ‘Er zijn meer dan 180 verschillende nationaliteiten in onze hoofdstad en voor Open Vld is het niet meer dan normaal dat alle burgers gehoord worden. Met het dialoogrecht wil de RVG de Brusselaars actief betrekken. Samen maken we de stad! Samen willen we Brussel vorm geven, op maat van elk individu!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten