Het pensioenfonds van de staat New York, goed voor 226 miljard dollar, trekt al zijn investeringen terug uit steenkoolbedrijven. Tegen 2040 moet het fonds ook helemaal vrij zijn van fossiele brandstoffen.
De eis om het pensioenfonds vrij te maken van fossiele brandstoffen ontstond nadat superstorm Sandy zo’n acht jaar geleden een spoor van vernieling trok door New York. Maar het klimaat is niet de enige reden voor het besluit: de investeringen in fossiele brandstoffen, met name steenkool, zijn steeds risicovoller.
“Dit is een positieve en tastbare beslissing”, zegt Dominique Thomas van de klimaatorganisatie 350.org in een reactie. “Er is duidelijk geen toekomst in steenkool. De beheerder van het fonds heeft dat ingezien en het pensioenfonds uit deze financieel risicovolle en destructieve industrie gehaald.”
Volgens de laatste cijfers heeft het fonds meer dan 12 miljard geïnvesteerd in bedrijven die gelinkt zijn aan fossiele brandstoffen. In de afgelopen jaren hebben die beleggingen aanzienlijk slechter gepresteerd dan de rest van de aandelenmarkt, en dat weegt op de prestatie van het fonds. In 2018 nam ook het pensioenfonds van de stad New York al een gelijkaardige beslissing.
Divestment
Steeds meer investeerders beslissen om te “divesteren”: niet langer te investeren in fossiele brandstoffen en steenkool in het bijzonder. De beweging ontstond aan universiteiten, maar kreeg al snel navolging bij overheids- en pensioenfondsen. Wereldwijd hebben al 1240 instellingen, met een gezamenlijke portefeuille van meer dan 14.000 miljard dollar, zich aangesloten.
Opvallend is dat de groei aan snelheid wint: waar het bij het begin van de campagne nog twee jaar kostte om de eerste kaap van 2000 miljard dollar aan portefeuilles binnen te halen, werd de meest recente 2000 miljard in amper zes maanden gevonden. Het cijfer toont enkel de beleggers die zich openlijk achter de campagne scharen. Vermoedelijk is de trend nog sterker, omdat veel beleggers verkiezen om in stilte van koers te veranderen.