Twee derde van wereldbevolking wil maatregelen tegen klimaatverandering

Uit de grootste enquête ooit rond het thema blijkt dat 64 procent van de wereldbevolking de klimaatverandering als “globale noodsituatie” ziet. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN geeft de publieke opinie de wereldleiders een duidelijk mandaat om actie te ondernemen.

De enquête, met medewerking van de Universiteit van Oxford, is de grootste in haar soort maar valt ook op door de aanpak. Ruim 1,2 miljoen mensen in meer dan vijftig landen werden bevraagd, vaak ook in landen waar nog niet eerder grootschalige klimaatenquêtes zijn gehouden. Om ook jongeren te bereiken, werd gebruikt gemaakt van gaming-netwerken.

Brede steun

In de enquête werd de respondenten gevraagd of ze de  klimaatverandering als een wereldwijde noodsituatie beschouwen en of ze voorstander zijn van ingrijpende klimaatmaatregelen in uiteenlopende gebieden als energie, transport, landbouw en natuur.

Daaruit blijkt dat een grote meerderheid voorstander is van een breed klimaatbeleid dat verder gaat dan de huidige inspanningen. Opvallend daarbij is ook dat in landen met een grote voetafdruk de bevolking meer verwacht van de eigen regering. Zo wil een duidelijke meerderheid van de respondenten uit acht van de tien landen met de hoogste energie-uitstoot, meer hernieuwbare energie. In vier van de vijf landen met de hoogste ontbossing is een meerderheid voor betere bescherming van bossen en ecosystemen.

“De resultaten van de enquête illustreren duidelijk dat dringende klimaatactie brede steun heeft onder mensen over de hele wereld”, zegt Achim Steiner, directeur van het VN-agentschap. “Maar bovenal laat de peiling zien dat mensen hun beleidsmakers de crisis willen zien aanpakken. Van klimaatvriendelijke landbouw tot bescherming van de natuur en investeren in een groen herstel na covid-19: de enquête brengt de stem van de mensen naar de voorgrond van het klimaatdebat. Het geeft aan hoe landen vooruit kunnen gaan met publieke steun terwijl we samenwerken om deze enorme uitdaging aan te pakken.”

Publiekslieveling: bossen

Het behoud van bossen en ecosystemen kreeg het meeste publieke steun (54 procent), gevolgd door meer hernieuwbare energie (53 procent), klimaatvriendelijke landbouwtechnieken (52 procent) en meer investeringen in groene bedrijven en banen (50 procent).

Het opleidingsniveau speelt een rol in de antwoorden: in zowel rijke als arme landen was er een zeer hoge erkenning (meer dan 80 procent) van de klimaatcrisis onder degenen die een opleiding aan de universiteit of hogeschool hadden afgerond. Ook leeftijd heeft een invloed, maar heel ver liggen de cijfers niet uiteen: 65 procent van de 18 tot 35-jarigen is zich bewust van de dreiging, tegenover 66 procent van de 36 tot 59-jarigen en 58 procent van de 60-plussers

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten