Studente maakt bioplastic van visafval

Studente Lucy Hughes van de Universiteit van Sussex ontdekte door uitgebreid onderzoek dat vissenhuiden en -schubben veelbelovende materialen zijn om de basis van een bioplastic te vormen en dit omdat ze sterke en flexibele eiwitstructuren bevatten.

Om deze eiwitten aan elkaar te laten hechten om een ​​nieuw materiaal te maken, ging ze op zoek naar een organisch bindmiddel. Vastbesloten om de oplossing lokaal te houden om transport te verminderen, keek ze naar de kustlijn voor haar deur en experimenteerde ze met verschillende organische zeebinders. Agar, dat gewonnen wordt uit de celwanden van sommige soorten rode algen, bleek uiteindelijk het ideale bindmiddel.

Hughes voerde meer dan 100 verschillende experimenten uit – meestal op het fornuis – om het materiaal en het proces te verfijnen. Uiteindelijk creëerde ze een consistent en plasticachtig materiaal dat biologisch afbreekbaar en doorschijnend was, MarinaTex.

Voor haar onderzoek won ze vorig jaar de internationale James Dyson Award.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten