Innovatie belangrijkste pijler voor de groei van mkb-bedrijven

Noord-Brabant is in Nederland de tweede provincie met de meeste innovatieve ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de recente 15e Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 is Noord-Brabant met 17 bedrijven vertegenwoordigd.
Op de eerste plaats staat de provincie Noord-Holland met 21 bedrijven en derde is Zuid-Holland met 16 ondernemingen. De KvK-ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Na de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Alle innovaties zijn door een deskundige jury uit het bedrijfsleven beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. De bekendmaking van de 15e KVK Innovatie Top 100 vond online plaats in het bijzijn van Koning Willem-Alexander.

Alle Nederlandse ondernemers uit het midden-en kleinbedrijf met een innovatief product of dienst dat al met succes op de markt is gebracht konden mededingen in de KvK Innovatie Top 100. De voordrachten zijn beoordeeld op:

  • Impact voor de branche en samenleving
  • Verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet
  • Originaliteit
  • Groeipotentie

De Nederlandse Kamer van Koophandel heeft als missie de groei van mkb-bedrijven te stimuleren. Innovatie is daarom één van de belangrijkste pijlers. Die pijler uit zich onder meer in de Innovatie Top 100, de jaarlijkse ‘innovatie-etalage’ waarin een vakjury inspirerende best practices presenteert.

Nummer 2: Thee van Brabantse bodem

Foto van Myshun via Pixabay

Op de eervolle tweede plaats van de KvK Innovatie Top 100 staat het Noord-Brabantse bedrijf ‘Tea by Me’ uit het West-Brabantse Zundert. De onderneming maakt op Brabantse bodem kwaliteitsthee. Tot nu was dat niet mogelijk, maar na acht jaar ontwikkelen heeft ‘Tea by Me’ de theeplant Camellia Sinensis winterhard en daarmee geschikt gemaakt voor het Nederlandse en Europese klimaat. Daardoor kan thee nu lokaal worden gekweekt. Alle soorten thee, groen, zwart, wit en oolong (Chinese thee) komen van deze plant, het verwerkingsproces en ambacht bepalen wat voor soort thee het wordt.
De thee van ‘Tea by Me’ heeft een transparante korte keten: kweek en productie vinden plaats in Noord-Brabant. Door de lokale kweek wordt veel CO2 bespaard. De theeplanten zetten CO2 ook om in zuurstof, waardoor de footprint én het klimaat verbeteren.
Veel onderzoeken bewijzen dat thee een positief effect heeft op ons lichaam, maar volgens ‘Tea by me’ draagt vrijwel 95 procent van de thee die in de winkels wordt verkocht niet bij aan de gezondheid. Steeds meer consumenten willen gezonde, lokale, bewuste producten kiezen, maar voor thee was nog geen alternatief.  ‘Tea by Me’ geeft consumenten hier nu een keuze in, zo vermeldt de KvK in haar juryrapport.
Onder de merknaam ‘JOAN local teamakers’ is de Nederlandse thee nu te koop bij meer dan negenhonderd winkels, zoals Plus, SPAR, Makro en Sligro. ‘Tea by Me’ maakt het daarnaast mogelijk om in alle landen in Europa plantages te starten en er wordt in verschillende landen lokaal thee geproduceerd.

Nummer 9: Duikboten voor onderwaterliefhebbers

Nummer 9 in de nationale Top 100 van innovatieve bedrijven staat ‘Boat Worx’ in Breda, gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van duikboten voor één tot elf personen. Niet alleen de superrijken, maar steeds meer mensen kunnen binnenkort genieten van de onderwaterwereld, stelt de jury vast, want U-Boat Worx start, als eerste ter wereld, met de serieproductie van duikboten. Deze duikboten geven liefhebbers de kans om zelf te aanschouwen wat zich onder het wateroppervlak afspeelt.
Het aanbod van duiken op jachten zal exponentieel groeien, verwacht de KvK. U-Boat Worx wil met NEMO-duikboten een nieuwe markt aanboren met een kleinere, betaalbaardere duikboot als serieproduct. Daardoor wordt de onderwaterwereld voor een groter publiek beschikbaar, terwijl dat tot nu toe niet voor mogelijk werd gehouden.
De minionderzeeërs worden gebouwd voor dieptes van honderd tot wel drieduizend meter. Ze kenmerken zich door het kleine formaat, het lage gewicht en de innovatieve techniek. De duikboten gebruiken de nieuwste technologische ontwikkelingen om klanten – waaronder superjachteigenaren, onderzoeksorganisaties, offshorebedrijven en high-end touroperators – te voorzien van de veiligste en best presterende duikboten.
Onder één dak bevinden zich design, engineering en productie. Tot vorig jaar bouwde het bedrijf onderzeeërs volgens specifieke wensen van de klant. Met de komst van de NEMO-duikboot is U-Boat Worx naast de huidige lijn een serieproductie gestart.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten