Brugge staat al jaren bekend als een van de meest succesvolle toeristische trekpleisters. Met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal en de aanleg van een nieuwe, hoogwaardige kunstsite in het hart van de historische binnenstad investeert de stad in een innovatief, hedendaags kunstbeleid.
Zowel in de beleidsdoelstellingen van de Stad Brugge als in deze van Musea Brugge stond de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit genoteerd. De beoordelingscommissie koos voor het ontwerp van en de samenwerking tussen ontwikkelaar CIT Red en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten. Nu de opdracht is gegund, wordt snel werk gemaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag, uiteraard in nauw overleg met alle betrokkenen en de omwonenden.
Burgemeester Dirk De fauw: “We hechten veel belang
aan de betrokkenheid van de omwonenden en voorzien diverse overlegmomenten. Het eerste vindt al plaats op 3 februari. De gefaseerde werkzaamheden starten in principe in de loop van 2022. De bouw van de nieuwe tentoonstellingshal gaat van start begin 2023.”
‘BRUSK’ is de naam
Met die naam wil Musea Brugge zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart plaatsen, passend in het hedendaags cultuurbeleid. BRUSK is een acroniem met veel mogelijkheden; het kan bijvoorbeeld staan voor Brugge + Stimulans + Kunst(en) of + Schone + Kunsten of + Stedelijke + Kunsthal of + Stedelijk + Kunstencentrum, enz… Met Brusk zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties.
Locatie
“Op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum, komt de nieuwe tentoonstellingshal die twee museale zalen omvat en uitloopt in een nieuw park. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m² die we in de toekomst attractief willen
inrichten en publiek toegankelijk willen maken. De tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat. De volledige gelijkvloerse laag wordt zo teruggegeven aan de stad, haar bewoners en bezoekers.” vertelt een trotse burgemeester Dirk De fauw.