Met de hulp van een Vlaams-Nederlandse financiering via het Europese Interregprogramma is door een samenwerking tussen i-Med Technology BV in Maastricht en het Eindhovense Neways Electronics een hoofdloep annex microscoop ontwikkeld waarmee de chirurg veiliger kan opereren en de operaties korter duren.
De hoofdloep, Head Mounted Digital Loupe (HMDL) genoemd, kan op afroep hoge resolutiebeelden toevoegen, zoals driedimensionale CT- of MRI-scans. Alle relevante informatie is zo in één oogopslag beschikbaar waardoor de chirurg niet telkens naar een computerscherm hoeft te lopen, maar geconcentreerd kan doorwerken. Dit verkleint het risico op fouten en complicaties en bovendien duren operaties korter. Behalve in de OK is de chirurgische hoofdloep goed toepasbaar in het medisch onderwijs, omdat beelden live kunnen worden gestreamd waardoor studenten letterlijk door de ogen van de chirurg kunnen meekijken.
Ergonomie is een belangrijk uitgangspunt geweest in de ontwikkeling
Het idee voor de HMDL-hoofdloep en de daarvan afgeleide 3D-viewer komt van Vincent Graham en Jaap Heukelom, de oprichters van i-Med in Maastricht. Jaap Heukelom: “De HMDL is een zeer lichtgewicht – 280 gram – op het hoofd gedragen systeem, dat bestaat uit een volledig digitale hoofdloep/microscoop met hoofdlamp en zoomfunctie. Ergonomie is een belangrijk uitgangspunt geweest in de ontwikkeling; de loep is zo ontworpen dat de chirurg het hoofd recht kan houden wat rug- en nekklachten kan voorkomen.”
Het Eindhovense Neways is al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp van de HMDL, de keuze van componenten en ‘design for manufacturing’. Jaap Heukelom: “Neways is een professionele partij, ontwikkelaar en producent van hoogwaardige producten voor verschillende sectoren en werkt volgens de hoge kwaliteitsstandaarden die gelden in de medische sector.”
“Het is een ideale gelegenheid om onze studenten op te leiden voordat ze daadwerkelijk gaan opereren.”
i-Med draagt tot eind dit jaar zorg voor assemblage en tests van de eerste tien 3D-viewers, waarvoor Neways de elektronica levert. In de loop van 2021 neemt Neways de volledige productie – inkoop, assemblage, testen en verpakken – van zowel de HMDL als de 3D viewer voor zijn rekening. Naar verwachting gaat het op jaarbasis over 50 tot 100 stuks met doorgroei.
Volgens i-Med hebben al diverse academische en opleidingsziekenhuizen interesse getoond in de HMDL. De 3D viewer is vooral toepasbaar bij bouwers van operatierobots, medische VR-toepassingen en endoscopen.
“Iets unieks, zoiets heb ik nergens ter wereld gezien.”
Prof. dr. Michael Jacobs is cardiovasculair chirurg in Maastricht en in Aken. “Ik las iets over VR-brillen en hoorde dat er hier op de campus een bedrijf was dat er veel ervaring mee had. Ik nam contact met hen op en vond de combinatie van vergrootglas en camera interessant. Het is een ideale gelegenheid om onze studenten op te leiden voordat ze daadwerkelijk mensen gaan opereren. I-Med heeft iets unieks: zoiets heb ik nergens ter wereld gezien.”
Bij Neways werken ruim 2800 mensen op locaties in Nederland, Duitsland, Slowakije, Tsjechië, China en de VS. De hoofdvestiging is in Eindhoven. De verkoopomzet bedraagt 533 miljoen euro. De activiteiten van Neways beslaan de volledige levenscyclus van professionele elektronica in het business-to-businesssegment, vanaf het allereerste idee tot ontwikkeling en productie, reparatie en service. Neways richt zich op vijf marktsectoren: de automobielindustrie, medische industrie, defensie-industrie, industriële markt en halfgeleiderindustrie.
i-Med Technologies BV is een startup, opgericht in juli 2018 door Vincent Graham en Jaap Heukelom. Het bedrijf is gespecialiseerd in driedimensionale Near-to-Eye (NTE) oplossingen voor medische toepassingen. Het bedrijf is gevestigd op Brightlands Health Campus Maastricht naast het Maastricht Universitair Medisch Centrum, dat een belangrijke rol speelt als launching customer (een klant die rugwind geeft bij marktintroductie, die andere klanten over de streep trekt en zodoende een bijdrage levert aan de groei en ontwikkeling van een bedrijf).
Samenwerking tussen vijf Vlaamse en drie zuidelijke Nederlandse provincies
De chirurgische hoofdloep is ontwikkeld met financiële hulp van het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland-programma). Interreg Vlaanderen-Nederland stimuleert projecten voor slimme, groene en inclusieve groei, vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Het Interregprogramma is door de Europese Unie (EU) opgezet om problemen in grensregio’s aan te pakken en grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa te bevorderen. Elke grensstreek binnen de EU kent een eigen Interreg-programma. Langs de grens tussen België en Nederland is Interreg Vlaanderen-Nederland het belangrijkste programma.
Het Interreg-programma tussen Vlaanderen en Nederland wordt uitgevoerd op het grondgebied van (delen van) de vijf Vlaamse provincies en de drie zuidelijke Nederlandse provincies. In Vlaanderen gaat het om de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (enkel het arrondissement Leuven) en West-Vlaanderen (met uitzondering van de arrondissementen Veurne en Ieper). Aan Nederlandse zijde wordt het gebied gevormd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.