Ouders in Bangladesh steeds blijer met een meisje

Jonge ouders in Bangladesh hadden tot voor kort nog vaak een voorkeur voor zonen. Daar blijkt nu verandering in te komen. Vooral in regio’s waar vrouwen gemakkelijk werk vinden, zijn meisjesbaby’s steeds vaker welkom.

Onderzoekers van de Universiteit van Kent tonen aan in een paper dat in Bangladesh de voorkeur voor zonen afneemt. Het feit dat meisjes vandaag ook vaker een opleiding genieten en meer kans hebben op een baan, is een belangrijke reden, stellen de onderzoekers.

Genderbalans

De voorkeur voor een zoon of dochter is tegenwoordig bijna identiek in Bangladesh, een land met meer dan 160 miljoen inwoners. Ouders die een eerste kind verwachten hebben tegenwoordig minder vaak de voorkeur voor een zoon. Als ze al een zoon hebben, verlangen ze voor een tweede vaker een meisje. Ouders die al een dochter hebben, geven wel vaker aan naar een zoon uit te kijken.

Genderbalans voor het kroost is volgens de studie wel het sterkst bij vrouwen die zelf de middelbare school hebben afgemaakt en in een regio wonen waar betaald werk voor vrouwen, zoals bijvoorbeeld in de textielsector, gemakkelijk te vinden is. Genderbalans bleek ook meer gewenst onder vrouwen van wie de schoonmoeder mee onder hetzelfde dak woont.

Demografische gevolgen

De voorkeur voor jongens heeft lange tijd ernstige economische en demografische gevolgen gehad in Bangladesh. Meisjesbaby’s werden vaker geaborteerd, stierven vaker op jonge leeftijd en kregen vaak minder borstvoeding en ander kwalitatief voedsel dan hun broertjes. Het land heeft hierdoor een lange periode gekampt met een tekort aan vrouwen in de huwbare leeftijd. De onderzoekers wijzen wel nog op één opmerkelijk verschil inzake de geslachtsvoorkeur voor kinderen: als ouders al twee dochters hebben, verlangen ze vaker naar een derde kind. Bij ouders die al twee zoontjes hebben, is het verlangen naar een extra kind veel kleiner.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten