Kwetsbare werkzoekenden geven Antwerpse weesfietsen een nieuw leven

De stad Antwerpen, de Universiteit Antwerpen en Werkmmaat werken samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weesfietsen te laten herstellen. Weesfietsen zijn fietsen die worden achtergelaten op het openbaar domein. Ze laten opknappen of herstellen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, biedt verschillende voordelen. Enerzijds krijgen de fietsen een tweede leven, anderzijds kunnen deze mensen zo werkervaring opdoen om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Om de fietsen te verkopen wordt in de loop van 2021 een tweedehandswinkel geopend aan de Paardenmarkt, midden in de studentenbuurt.

Werkmmaat biedt arbeidskansen voor kansengroepen. Einddoel is een vaste tewerkstelling bij bedrijven in Antwerpen. Werkmmaat heeft al veel ervaring opgebouwd rond fietsherstelling en realiseerde sterke relaties met Antwerpse fietsenwinkels. In Antwerpen zijn er jaarlijks 5000 weesfietsen op het openbaar domein. Bovendien is er een constante vraag naar degelijke tweedehandsfietsen.

De stad Antwerpen en Werkmmaat beslisten daarom samen te werken om deze weesfietsen te laten opknappen zodat ze nadien verkocht kunnen worden. Werkmmaat baat al 8 jaar een herstelatelier uit bij deUniversiteit Antwerpen, en zal dat nu uitbreiden met een tweedehandswinkel voor opgeknapte weesfietsen. Op termijn zullen er minstens 8 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meerdere jaren de nodige opleidingen krijgen en tewerkgesteld kunnen worden. Zij kunnen daarna doorstromen naar regulier werk bij andere Antwerpse fietsenwinkels. De stad Antwerpen en de Universiteit Antwerpen ondersteunen Werkmmaat hierbij financieel.

Tom Meeuws, schepen voor sociale economie: “Als schepen en fietsliefhebber supporter ik voluit voor dit project. Kwetsbare werkzoekenden kunnen heel wat betekenen voor onze economie, dat bewijzen we hier opnieuw. Ze krijgen een nieuwe portie vaardigheden en zelfvertrouwen waardoor ze sneller kunnen doorstromen naar regulier werk. Daarom is dit ook een oproep aan andere ondernemers die mogelijk met koudwatervrees zitten: hier liggen kansen voor het grijpen.”

In februari 2021 zal het fietsatelier verhuizen naar een nieuwe locatie waar ook de tweedehandswinkel zal geopend worden. Dat wordt de Paardenmarkt 33, tegenover ondergrondse fietsenstalling van de Universiteit Antwerpen en midden in de studentenbuurt.

Luc Troonbeeckx, verantwoordelijke herstel en verkoop weesfietsen van Werkmmaat: “We willen weesfietsen een tweede leven geven. Elk jaar worden 5000 weesfietsen achter gelaten op straat. Het is fantastisch om deze fietsen met onze medewerkers terug op punt te zetten, in de hoop voor hen een nieuwe eigenaar te vinden. We bieden onze klant een garantie van 1 jaar. Zo blijven we nog in contact met onze fietsen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten