Vlaams minister van Economie & Innovatie Hilde Crevits stelt het beleidsplan bio-economie voor. Op basis van biologisch afval bruikbare producten maken voor bijvoorbeeld voeding, cosmetica of de farmaceutische sector, zal een van de prioriteiten worden om onze economie circulair te maken. Het plan legt de nadruk op onderzoek, innovatie én samenwerking tussen industrie en landbouw. In totaal wordt hiervoor in 10 miljoen euro voorzien.
Het plan bevat drie krachtlijnen:
- onderzoek,
- innovatie en
- nauwere samenwerking tussen industrie en landbouw stimuleren. Het is juist in innovatieve samenwerkingen tussen deze sectoren dat er nog veel potentieel is voor nieuwe duurzame activiteiten.
Om de acties binnen het bio-economie beleidsplan te structureren, wordt het veld vorm gegeven rond 4 thema’s:
- innovatieve biomassaproductie, het zoeken naar nieuwe teelten en verhogen van opbrengsten. Bijvoorbeeld planten zoals de rubberpaardenbloem gebruiken als alternatief voor rubber.
- Synthetische biologie en biologische prospectie, bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren gebruiken om chitine te maken, een grondstof voor medicijnen.
- Technologische transformatie van biomassa en reststromen, bijvoorbeeld biomassa gebruiken om bio-afbreekbare bekers te ontwikkelen. En
- technologie voor nieuwe waardeketens, dat betekent dat we bestaande afvalstromen beter kunnen zuiveren om nog meer bruikbare stoffen uit te halen.
Vlaamse specialisatie
Vlaanderen heeft enkele unieke troeven om een duurzame bio-economie te realiseren, die ook internationaal worden erkend. De Vlaamse onderzoekswereld is erg sterk in domeinen zoals biotechnologie, voeding, materiaaltechnologie, en chemie. Deze jarenlange specialisatie heeft geleid tot een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven en heeft ook de ontwikkeling ondersteund van lokale gespecialiseerde clusters. Ook de lange-termijn strategieën van de Vlaamse havens ondersteunen de ontwikkeling van biogebaseerde industrie.
Vlaanderen beschikt ook over een unieke concentratie aan kwaliteitsvolle infrastructuur.
Daarnaast zijn er in Vlaanderen nog tal van bedrijven actief in de bio-economie die tot de wereldtop behoren.
Ook in de Vlaamse landbouwsector zijn veel innovatieve landbouwers bezig samen met lokale partners om nieuwe technologieën of waardeketens op te zetten.