Studenten maken circulair meubel uit oude stoffen en afgedankte kledij

‘Ontwerp een meubel op basis van circulaire principes dat voor minstens 50% uit gerecycleerd of hergebruikte textiel of kleding bestaat’. Dat was de opdracht die studenten van de voortgezette opleiding meubelontwerp (VOMO) aan Thomas More in oktober kregen van CiLAB2800 en Stad Mechelen. In de ontwerpen diende Mechelen als meubel- en textielstad duidelijk naar voren te komen. Bovendien moesten de studenten oplossingen vinden voor het recycleren en hergebruiken van textiel.

Dat kledij eerlijk, circulair en toch modieus kan zijn, tonen we in Mechelen al langer op onze jaarlijkse M-Fair. Maar ook in de meubelsector zijn er eindeloos veel mogelijkheden om duurzamer te ontwerpen. Vanmiddag heb ik geleerd dat je met afgedankt textiel ook prachtige decoratieve én functionele voorwerpen kan maken, zoals een bank van weessokken of een hangstoel van oude brandweerslangen en afgedragen jeans. Deze studenten zijn helemaal mee in ons circulair verhaal. Dat is veelbelovend voor de toekomst van Mechelen”, vertelt Marina De Bie, schepen voor onder meer onderwijs en duurzaamheid.

Zeven prototypes werden vanmiddag in campus Lucas Faydherbe voorgesteld aan een jury. Die zal onder meer de haalbaarheid tot opschaling in vraag stellen. Dit zijn de zeven ontwerpen in het kort:

  • Layered: Een stoel opgebouwd uit een grote hoeveelheid aan gerecycleerde textiellapjes die met een inwendig metalen frame in vorm gebracht en stabiel gemaakt worden – het multicolore effect heeft geleid tot een schitterende fotoshoot op de Grote Markt, in de kathedraal en in de nieuwe bibliotheek, plaatsen waar dit meubel ook makkelijk zou thuishoren.
  • SWAP: Een stoel opgebouwd uit ruilkledij (swapping). Voor de introductie werden vijf bekende Mechelaars aangetrokken om alvast hun afgedragen kledij af te staan.
  • LOOP: Twee uiteenlopende meubelstukken, een tafel en een hangstoel, die hun basis vinden bij de einde-leven brandslangen van de brandweer en afgedragen jeans. Industrieel, decoratief en bruikbaar.
  • Klerezooi: Een poef waarvan de basis wordt gevormd door kleren die men wil weggooien. Lost op een speelse en gepersonaliseerde manier bij vele burgers een probleem op.
  • RUG ’N ROLL: Een zit- en ligmeubel dat recht uit Scandinavië zou kunnen komen, multi-functioneel op basis van prisma en rolmat van textielrollen.
  • Multi Mix Mat: Elke Mechelaar wordt aan het werk gezet in dit project met participatieve ambitie. Gezamenlijk wordt de kaart van groot Mechelen gebouwd op basis van een uitgetekend patroon van de stad. Elke buurt is op zich verantwoordelijk voor de uitwerking en de handleiding is beschikbaar: de ideale stap om mensen zelf textiel te leren maken. Het eindproduct zal ooit op de Grote Markt komen te liggen!
  • SOCKBLOCK: Een modulair zitmeubel op basis van weessokken. De inzamelingsactie was op zich al een onverwacht groot succes (misschien zitten je eigen weessokken er wel tussen?). Tevens een ideaal concept om in scholen mee aan de slag te gaan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten