25 UGent-professoren laten burger mee bepalen wat zij de komende jaren onderzoeken

“Jullie doen onderzoek vanuit de ivoren toren.” Het is een kritiek die professoren af en toe te horen krijgen: onderzoek dat niet aansluit bij vragen van de burger en weinig toegankelijke resultaten. 25 UGent-professoren gooien de ramen van de vermeende ivoren toren alvast helemaal open. Via een videoboodschap roepen ze het publiek op om door te geven waar ze onderzoek over willen. 

Aan de Universiteit Gent doen zo’n 25 professoren en een veelvoud aan assistenten onderzoek naar werk en de arbeidsmarkt. Het gaat ondermeer over psychologen Frederik Anseel, Wouter Duyck, Filip De Fruyt en Eva Derous, econoom Stijn Baert, socioloog Piet Bracke of gezondheidswetenschappers Els Clays, Lutgart Braeckman en Lieven Annemans. Ze komen in totaal uit 6 faculteiten en 10 vakgroepen.

In het verleden was er al af en toe sprake van een samenwerking, maar gestructureerd verliepen die samenwerkingen niet. De onderwerpen waarrond de onderzoekers werken, zoals burn-out, robotisering en discriminatie, vragen nochtans om een interdisciplinaire blik.

Professoren bouwen bruggen naar elkaar en naar de buitenwereld

Dat wordt anders vanaf 2021. De Universiteit Gent koos “werk en arbeidsmarkt” uit als één van de tien onderwerpen voor een interdisciplinair onderzoeksconsortium.  

De UGent-professoren die focussen op werk en arbeidsmarkt gaan, over faculteiten en vakgroepen heen, nauwer samenwerken om arbeidsmarktgerelateerde uitdagingen interdisciplinair aan te pakken. Ze slaan bruggen met elkaar maar ook met de buitenwereld. Ze willen de resultaten van het onderzoek rond werk en arbeidsmarkt veel krachtiger én samen naar buiten brengen.

Vier doelgroepen

Om ervoor te zorgen dat de onderzoeksresultaten beantwoorden aan de specifieke vragen van de buitenwereld, geven de 25 betrokken UGent-professoren van het IDC UGent@work iedereen de kans om die onderzoeksagenda mee vorm te geven.

In een grootschalige enquête worden vier groepen bevraagd:

  1. beleidmakers en hun medewerkers op alle niveaus;
  2. middenveldorganisaties zoals vakbonden, werkgevers en geïnteresseerde vzw’s;
  3. arbeidsmarktprofessionals zoals HR-medewerkers en werknemers van de VDAB;
  4. de burger en de media.

“Van welke arbeidsmarktthema’s ligt u wakker? Pensioenen? Werkloosheidsuitkeringen? Burn-out? Welzijn op het werk? Discriminatie? Ziekteverzuim? Motivatie van werknemers? En op welke arbeidsmarktvragen willen ze precies een antwoord hebben? Dat willen we weten”, aldus de professoren.

Daarnaast ondervragen ze de deelnemers aan de enquête over het draagvlak voor arbeidsmarkthervormingen die de Vlaamse en federale overheid plannen en de mate waarin de coronacrisis hun kijk op de arbeidsmarkt veranderde.

Vul hier de enquète in

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten