Denemarken, Nederland en Luxemburg tonen Europa hoe je openbaar vervoer vergroent

Nederland, Luxemburg en Denemarken zijn de koplopers in Europa wat betreft de aankoop van schone bussen. België staat op de achtste plaats, na Frankrijk.

Denemarken staat op kop als het gaat om de vergroening van het busvervoer: 78 procent van de laatst aangekochte bussen is er elektrisch. Volgens de gegevens die de ngo Transport & Environment (T&E) vandaag vrijgeeft zijn ook in Luxembourg en Nederland bijna twee derde van de nieuwe bussen uitstootvrij.

Inhaalbeweging

In Zweden, Noorwegen en Finland waren respectievelijk 26 procent, 24 procent en 23 procent van de nieuwe stadsbussen in 2019 elektrisch of op waterstof.

T&W is naar eigen zeggen verontrust over het feit dat de landen die samen 70 procent van alle stadsbussen in Europa hebben rondrijden vaak nog achterop hinken wat betreft de omschakeling naar schoon busvervoer. Het gaat om onder meer Italië, Polen, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. Minder dan 10 procent van de nieuwe bussen is er elektrisch of rijdt op waterstof.

Landen als Duitsland en Polen zouden recent wel aan een inhaalbeweging zijn begonnen, zegt T&E.

Herstelfonds

Volgens T&E kan het Europese covid-herstelfonds ter waarde van 750 miljard euro de uitrol van e-bussen mee helpen financieren. De organisatie hoopt dat de lidstaten die nog wat achterop hinken hun kans grijpen en in hun covid-herstelplannen meteen een strategie inbouwen voor de overschakeling naar emissievrij busvervoer. Die plannen moeten ingediend worden bij de Europese Commissie tegen eind april,

“Dit zal essentieel zijn voor de landen onderaan de lijst”, zegt T&E. “Oostenrijk en Ierland registreerden in 2019 geen emissievrije stadsbussen, terwijl in Zwitserland en Griekenland minder dan 4 procent van de nieuwe bussen uitstootvrij is.”

“Stadsbussen leggen miljoenen kilometers per jaar af. Als we onze steden CO2-vrij willen maken, moet de vergroening van het openbaar vervoer zo snel mogelijk worden gerealiseerd”, zegt James Nix van T&E. “De Noordelijke staten, Luxemburg en Nederland tonen hoe je dat doet.”

Om de lidstaten bij te staan, lanceert T&E vandaag een rapport met daarin een helder 5-stappenplan voor de omschakeling naar een elektrisch bussenpark. De eerste twee stappen zijn politiek leiderschap en financiële ondersteuning.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten