‘Global Goals’ in Oss van veilig ver weg naar concreet dichtbij

De landelijke jury van de campagne Fairtrade Gemeente in Nederland heeft de eervolle titel ‘Fair Trade Gemeente’ voor de gemeente Oss (Noord-Brabant) weer met twee jaar verlengd. De verlenging wordt in Oss gezien als het resultaat van de goede samenwerking tussen de gemeente Oss, Kernteam Fairtrade van Global Goals Oss en ruim honderd Osse ondernemers, instellingen en organisaties die Fairtrade in de gemeente Oss ondersteunen. De stad is al sinds 2016 Fair Trade Gemeente. Het is een titel voor gemeenten die zich hebben verbonden aan eerlijke handel ofwel fairtrade.

De landelijke jury schrijft in haar rapport: “Oss is een voorbeeld voor andere gemeenten door de verbinding van Fairtrade met de Global Goals. In beleid en activiteiten van de gemeente Oss zijn deze doelen steeds herkenbaar en globaal en lokaal komen daarin samen. De Global Goals zijn ‘van veilig ver weg naar concreet dichtbij’ gebracht en leidraad voor het lokale handelen. Het Fairtrade gedachtengoed wordt daarin meegenomen en geïntegreerd. Immers in zeker 10 van de 17 Global Goals is Fairtrade herkenbaar.”
Global Goals, waaraan de jury refereert, zijn de 17 doelen die 193 regeringsleiders in de Verenigde Naties in 2015 hebben aangenomen om in de periode tot 2030 te realiseren.

De 7 global goals kunnen verdeeld worden in 3 hoofddoelen:

– Een einde maken aan extreme armoede
– Gelijkheid en gerechtigheid voor iedereen op de wereld (recht op eerlijke rechtspraak)
– Herstel van de klimaatveranderingen

“Zo dragen we bij aan het welzijn van mensen elders op de wereld.”

De burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans vindt de verlenging van de titel Fair Trade Gemeente een mooie opsteker voor het begin van 2021. “We zijn ons steeds meer bewust van de invloed die wij hebben op een duurzame wereld. De keuze voor Fairtrade bij producten die van ver komen, is niet ingewikkeld. Zo dragen we al lange tijd bij aan het welzijn van mensen elders op de wereld. Daar kunnen we trots op zijn in Oss”, aldus de burgemeester.”
Maar liefst 110 bedrijven, winkels, scholen, ZZP-ers en organisaties in de gemeente maken het mogelijk dat de stad de landelijke Fairtrade Gemeente titel mag blijven dragen. Dat doen ze door minimaal twee Fairtrade producten te gebruiken of te verkopen in hun organisatie.

Oss heeft 58.000 inwoners en ligt tussen ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen. De stad speelt een regionale rol als werk-, woon- en winkelstad. Oss is in Zuid-Nederland het farmaceutisch centrum bij uitstek. Op het Pivot Park in Oss zijn meer dan 50 bedrijven gevestigd en werken ruim 550 mensen in de geneeesmiddelenontdekking- en ontwikkeling.
Oss werd enkele dagen geleden nog landelijk nieuws vanwege de opslag van de eerstecoronavaccins van Pfizer en BioNTech vanuit het Belgische Puurs bij het Osse bedrijf Movianto.Pfizer België omvat vier vestigingen: in Anderlecht (Pfizer Clinical Research Centre), Elsene (Administratief en Commercieel hoofdkwartier), Puurs (Productiesite) en Zaventem (Distributiecentrum).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten