Nieuwe knierobot voor nog accuratere knieprotheses

De dienst Orthopedie van het A.S.Z. ziekenhuis in Aalst werkt sinds december met de nieuwe ROSA robot (Robot Surgical Assistant) voor het plaatsen van totale knieprotheses. De robot zorgt voor een meer nauwkeurige positionering van de knieprothese. De orthopedisch chirurg krijgt op elke moment tijdens de ingreep feedback. De knieoperatie met de robot zorgt op die manier voor een snellere revalidatie en perkt het risico op mogelijke complicaties verder in.

Verhoogde precisie van de chirurgie

Robots worden al langer gebruikt in de operatiezaal, maar nu worden ook intelligente robots ingezet voor het plaatsen van knieprotheses. Orthopedisch chirurgen dr. Claus en dr. Van Nieuwenhuyse hebben de eerste operatie uitgevoerd met de nieuwe knierobot in A.S.Z. campus Aalst. Alle orthopedisten van A.S.Z. zullen deze robot gebruiken. Het gaat om de ROSA (RObotic Surgical Assistant), een robotarm waarmee de chirurg nog nauwkeuriger totale knieprothesen kan plaatsen.

Tijdens de ingreep zorgen een camera op de robot en optische trackers op het been dat de robot op elk moment de perfecte locatie van de patiënt zijn knie kent. U kunt het vergelijken met een uiterst accurate GPS. Als de patiënt zijn been ook maar een millimeter beweegt, registreert de robot dat en geeft hij de juiste info door aan de chirurg. Dat zorgt ervoor dat de prothese nauwkeurig op de juiste positie kan worden geplaatst. Het blijft de chirurg die, op basis van zijn of haar expertise en een gedegen opleiding met de ROSA, de robotarm bestuurt en dus de operatie uitvoert.

“De combinatie van de verhoogde precisie van de chirurgie, de planning op maat van de patiënt, en de beperking van weefselschade, moeten leiden tot nog betere resultaten in stabiliteit en bewegingsmogelijkheid.” aldus medisch diensthoofd dr. Bart Claus.

Sneller herstel

Voor de patiënt heeft de nieuwe knierobot vele voordelen. Zo is er minder schade is aan omliggende weefsels en zijn er minder complicaties waardoor de patiënt sneller zal herstellen. De patiënt kan ook sneller weer naar huis. Op lange termijn zal door de correcte plaatsing de knieprothese veel natuurlijker aanvoelen, er minder resterende pijn zijn en een betere beweging mogelijk zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten