Studenten Hogeschool ontlasten personeel in de woonzorgcentra

Hogeschool VIVES, met vestigingen in Brugge, Kortrijk en Roeselare, ontving de afgelopen weken heel wat aanvragen tot hulp van zorginstellingen. Niet enkel in de ziekenhuizen is er een grote vraag naar verplegend personeel, maar ook in de woonzorgcentra zijn alle helpende handen meer dan welkom. Daarom besloot de hogeschool om de krachten over de studiegebieden heen te bundelen voor de zorg en een oproep tot vrijwilligerswerk te lanceren bij alle VIVES-studenten.

“We kregen opmerkelijk veel vragen binnen van woonzorgcentra. Doordat heel wat van hun personeelsleden zelf uitvallen door een coronabesmetting én ze extra zorgtaken hebben voor zieke bewoners is extra hulp meer dan welkom. Zo is er bijvoorbeeld veel vraag naar hulp bij de logistieke taken zoals bv. de maaltijden verdelen, bewoners van en naar de eetruimtes of ontspanningsruimtes brengen, hen helpen met eten te geven, enz.”, aldus Hannelore Crijns, communicatieverantwoordelijke gezondheidszorg.

“Daarnaast gaven ook heel wat woonzorgcentra aan dat ze dringend op zoek zijn naar vrijwilligers die een babbeltje kunnen slaan met de bewoners, samen een gezelschapsspel spelen met hen, een boek voorlezen, etc. De sociale en mentale impact van deze coronacrisis op de bewoners mag zeker niet worden onderschat. We hebben daarom besloten om over de studiegebieden heen de krachten te bundelen voor de zorg en een oproep te verspreiden naar alle VIVES-studenten”.

Eén van de studenten die aan de slag is gegaan is Lotte Mulle, derdejaarsstudente Office Management uit Menen. Zij ging aan de slag bij WZC Huize Ter Walle in Menen. Elke dinsdagavond, donderdagavond en zondagnamiddag nam ze verschillende taken op in het woonzorgcentrum. “Ik kreeg de oproep binnen van VIVES en zag meteen dat er een woonzorgcentrum in de directe omgeving van mijn woning op de lijst stond. Ik twijfelde dan ook geen seconde en nam contact op met WZC Huize Ter Walle.”

“Mijn taken in het WZC waren zeer divers: ik smeerde boterhammen voor de bewoners, hielp hen bij het eten, ruimde nadien ook de tafels op en vulde de vaatwasser. Op die manier had het verplegend en verzorgend personeel meer tijd om zich volledig te focussen op hun zorgtaken. Heel wat mensen waren door een coronabesmetting ook extra verzwakt, waardoor ze meer hulp nodig hebben bij het eten. Ik kon hen dan hierbij helpen. Ook hield ik in de gaten of iedereen wel genoeg dronk, want dat is heel belangrijk. Op zondag legde ik aan de familieleden die op bezoek mochten komen uit welke beschermkledij ze allemaal moesten aantrekken om hun besmet familielid te bezoeken.”, aldus Lotte.

Lotte gaat verder: “In het begin was het een beetje onwennig, want dit was totaal nieuw voor mij. Ik wist al van mezelf dat ik graag met kindjes bezig ben, maar dit heeft me doen inzien dat ook dit iets is dat me heel veel voldoening geeft. Het deed ook deugd om onder de mensen te komen en een babbeltje te slaan met de bewoners. Zij zijn eenzaam, maar ook mijn sociaal leven als student is vandaag zo goed als onbestaande. Hieruit putte ik wel energie en ik zal in de toekomst misschien zelfs terug hier terugkomen als jobstudent om aan de slag te gaan in de vakanties!”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten